Evropejci bodo vedeli, kaj kupijo in pojejo

Uredništvo, 17. junij 2010.

Evropski poslanci so podprli predlog evropske zakonodaje o enotnem označevanju hrane, kar bi potrošnikom omogočalo boljše informiranje in lažji izbor. Evropski parlament je enotno označevanje…

Evropski poslanci so podprli predlog evropske zakonodaje o enotnem označevanju hrane, kar bi potrošnikom omogočalo boljše informiranje in lažji izbor.

Evropski parlament je enotno označevanje hrane podprl, saj imajo evropski potrošniki pravico vedeti, kaj vsebuje hrana, ki jo kupujejo. Živila bodo morala imeti na embalaži jasne oznake o vsebnosti kalorij in smernicah o dnevni količini, ki je še zdrava, zaradi pritiska proizvajalcev pa so poslanci zavrnili predlog, da bi hrano označevali z barvami semaforja, torej z rdečo barvo nezdravo hrano in z zeleno barvo zdravo hrano. Evropski poslanci so nasprotovali celo predlogu, da bi sistem države uvedle na nacionalni ravni, saj naj bi bile tovrstne označbe zavajajoče in premalo znanstveno utemeljene.

“Samo na podlagi natančnih informacij o sestavi hrane in njenih hranilnih vrednostih lahko med ogromno ponudbo na tržišču potrošniki izberejo tisto, kar si res želijo,” so prepričani evropski poslanci, ki so predlog podprli z veliko večino – s 559 glasovi za, s 54 proti in z 32 vzdržanimi. Proizvajalci hrane v Evropski uniji bodo imeli od tri do pet let časa za sprejetje novih, usklajenih deklaracij na območju celotne Evropske unije.

Vir: rtvslo.si

Ali vas zanima, kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close