Napredni sistemi za merjenje električne energije bi prinesli vrsto pozitivnih učinkov

Uredništvo, 17. junij 2010.
Ostalo

Študija Maribor – Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je v sodelovanju z Elektroinštitutom Milan Vidmar pripravil študijo o učinkih in uporabnosti naprednih…

Študija

Maribor – Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je v sodelovanju z Elektroinštitutom Milan Vidmar pripravil študijo o učinkih in uporabnosti naprednih sistemov za merjenje električne energije, ki kaže, da bi tovrstni sistemi prinesli vrsto pozitivnih ekonomskih učinkov.

Kot so danes še sporočili iz SODO, bi pozitivne ekonomske učinke uvedbe sistema naprednega merjenja občutili vsi akterji na trgu z električno energijo: odjemalci, dobavitelji in sistemski operater distribucijskega omrežja, pri čemer je nezanemarljiv tudi pozitiven učinek na okolje.

Odjemalci bi med drugim pridobili natančne račune o svoji porabi vsak mesec, večjo izbiro paketov oskrbe in možnost prilagajanja svoje porabe, hitrejši in učinkovitejši postopek menjave dobavitelja, posledično pa tudi z možnostjo nižjega stroška električne energije.

SODO bi s sistemom najprej dosegel občutne prihranke pri delovanju obstoječega sistema merjenja in odčitavanja podatkov, dobavitelji električne energije pa bi pridobili z nižanjem stroškov dela z odjemalci in s prihranki zaradi natančnih podatkov o porabi. Lahko bi tudi razvili nove pakete oskrbe in druge inovativne, nadstandardne energetske storitve.

Za regulatorja pa pomeni takšen sistem učinkovito informacijsko podporo za natančno spremljanje kakovosti oskrbe z električno energijo in podporo za učinkovite postopke zamenjav dobavitelja.

Glede na študijo se lahko z uvedbo sistemov naprednega merjenja pričakuje tudi pozitivne okoljske učinke, saj se z obveščanjem odjemalcev o njihovi dejanski porabi veča njihovo zavedanje o porabi električne energije. Posledično bi se lahko pričakovalo za tri odstotke nižjo porabo električne energije, kar letno pomeni približno 100 gigavatnih ur in 100.000 ton nižje emisije ogljikovega dioksida.

Direktor družbe SODO Matjaž Vodušek ob tem poudarja, da je izvedena študija prvi korak na poti k razvoju omrežij, ki spodbujajo aktivnejše sodelovanje odjemalcev na trgu z električno energijo.

Odprto pa obstaja vprašanje ekonomske upravičenosti. “Kot ugotavlja študija, na ekonomičnost uvedbe sistema naprednega merjenja najbolj vpliva nižanje konice. Brez uspehov na področju nižanja konične porabe sistem naprednega merjenja v Sloveniji tako ni ekonomsko upravičen. Zelo pomembno je tudi, da zaradi nižjih stroškov obratovanja nabavi cel sistem, torej da se izvede masovna uvedba sistemskih števcev za vse odjemalce,” pojasnjuje Vodušek.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close