Nadomestki mesa

Uredništvo, 15. junij 2010.

Zdrav način prehrane brez odpovedi okusu Sodoben način živinoreje, pogoji življenja živine, ki nam daje meso, mleko in jajca, so skupaj z načinom hranjenja živali…

Zdrav način prehrane brez odpovedi okusu

Sodoben način živinoreje, pogoji življenja živine, ki nam daje meso, mleko in jajca, so skupaj z načinom hranjenja živali ekološko in moralno nesprejemljivi tudi za marsikaterega vsejedca. Meso je pogosto polno hormonov in antibiotikov, nekateri znanstveniki pa celo menijo, da je zaradi načina klanja nasičeno z adrenalinom, ki lahko povzroči agresivnost in nekatere zdravstvene motnje. Na videz najbolj preprosta rešitev bi bila opustitev uživanja mesa, toda dejstvo je, da je meso pomemben vir beljakovin in da človekovo telo laže absorbira železo iz hrane živalskega kot rastlinskega porekla.

Kaj torej jesti namesto mesa?

V tradicionalni prehrani je hrana živalskega izvora glavni vir beljakovin, zato je največja skrb vegetarijancev, kako zagotoviti dovolj beljakovinskih snovi oziroma zamenjav za meso. Klasična prehranska piramida zdravega hranjenja je skoraj enaka vegetarijanski piramidi, le da ta namesto mesa, mleka in jajc uporablja njihove nadomestke oziroma zamenjave.

Ne glede na to, ali smo vegetarijanci ali ne, bi naša prehrana morala vsebovati veliko:
neoluščenega riža, nerafiniranih žitaric, polnozrnatih testenin, polnozrnatega kruha in drugih izdelkov iz celovitih žitaric ter sadja in zelenjave. Šele nato pridejo na vrsto mleko, jajca in meso oziroma njihovi nadomestki, najmanjše pa so potrebe po sladkorju in rastlinski maščobi, medtem ko je živalsko maščobo dobro v celoti opustiti.

Vir: Viva.si

Vas zanima, kako v vsakdanjem življenju živeti z različnimi vrstami alergij? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close