Empatija je nevsiljiva pozornost

Uredništvo, 14. junij 2010.

Razumemo doživljanje posameznika, občutimo njegovo bolečino ali radost, vendar se ne poistovetimo z njegovim stanjem Ljubljana – Empatijo lahko najbolj preprosto pojasnimo s sposobnostjo vživljanja…

Razumemo doživljanje posameznika, občutimo njegovo bolečino ali radost, vendar se ne poistovetimo z njegovim stanjem

Ljubljana – Empatijo lahko najbolj preprosto pojasnimo s sposobnostjo vživljanja v drugega človeka (grška beseda “empatheia” pomeni “vživeti se”), kar pa ne smemo razumeti kot sentimentalnega (pretirano čustvenega) poistovetenja s čustvenim stanjem druge osebe.

Empatija je nevsiljiva pozornost, ki pusti drugemu, da je, kakršen je. V vsakdanjem življenju nam je bližje beseda simpatija (pozitiven čustveni odnos do osebe ali stvari, naklonjenost). Če nam je nekdo simpatičen, se z njim spontano, brez napora ujamemo, z lahkoto komuniciramo ter se pridružimo njegovemu čustvovanju in doživljanju. Vemo, da je nasprotje simpatije antipatija – nenaklonjenost ali odpor, ki ju čutimo do nekoga. Tako simpatija kot antipatija temeljita predvsem na čustvenem privlaku ali odboju, ki ju čutimo do nekoga. Gre torej za samodejno odzivanje naše duševnosti.

Nadgradnja simpatije

Empatija je nadgradnja simpatije, saj ne gre samo za čustveno ujemanje z nekom, temveč za sposobnost, da doživljamo drugega skozi njegova dejanja, občutke, čustva, misli in prepričanja. Če se odzivamo empatično, znamo svojo čustveno identiteto razločiti od čustvene identitete drugega. Morda bi sami ravnali popolnoma drugače, vendar se lahko vživimo v njegovo dojemanje ali stisko ter ga sprejmemo takega, kot je.

Vir: dnevnik.si

Kako ravnate s čustvi in kakšen odnos imate do sebe? Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,503
29.07.2021. ob 17:49
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close