14. junij je svetovni dan krvodajalcev

Uredništvo, 14. junij 2010.
Ostalo

Ljubljana – Po vsem svetu danes praznujemo svetovni dan krvodajalcev, ki so ga na 58. skupščini Svetovne zdravstvene organizacije 2005 sprejele vse države članice. Ta…

Ljubljana – Po vsem svetu danes praznujemo svetovni dan krvodajalcev, ki so ga na 58. skupščini Svetovne zdravstvene organizacije 2005 sprejele vse države članice. Ta poseben dan je namenjen izkazovanju zahvale ljudem, ki prostovoljno in brez plačila dajejo kri. RKS je ta dan obeležil v soboto na tradicionalnem vseslovenskem srečanju v Veržeju.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva krvodajalcev je “Mlada kri za svet”. Bistvo tega svetovnega dneva je, da se zahvalimo tistim posameznikom, ki dajejo kri po svoji volji, brez kakršne koli nagrade, razen osebnega občutka zadovoljstva, da nekomu rešujejo življenje ali vračajo zdravje, piše v poslanici Rdečega križa Slovenije (RKS).

Milijoni ljudi po svetu dolgujejo svoja življenja posameznikom, ki so darovali svojo kri. Kljub temu pa velika večina svetovnega prebivalstva nima dostopa do varne krvi. Na svojevrstno protislovje kaže podatek, da je letno darovanih več kot 80 milijonov enot krvi in le 38 odstotkov je zbranih v državah v razvoju, v katerih sicer živi 82 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Poleg tega v mnogih državah temelji preskrba s krvjo na dajanju krvi svojcev oz. prijateljev bolnikov, ki za svoje zdravljenje potrebujejo kri. V nekaterih državah pa je krvodajalstvo še vedno plačano. Izkušnje z vsega sveta nazorno kažejo, da je prostovoljno, neplačano krvodajalstvo temelj varne preskrbe s krvjo. Le takšno krvodajalstvo zagotavlja najmanjšo verjetnost prenosa morebitnih življenjsko nevarnih okužb.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletno stran in preberite terminski seznam krvodajalskih akcij na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close