Zdravo hujšanje vse prej kot slaba izbira

Uredništvo, 14. junij 2010.
Ostalo

Tudi v Sloveniji sta debelost in prehranjenost že dosegli značilnosti epidemije. Podatki iz registra oseb, ki jih ogrožajo srčno-žilne bolezni, kažejo, da je v celjski…

Tudi v Sloveniji sta debelost in prehranjenost že dosegli značilnosti epidemije. Podatki iz registra oseb, ki jih ogrožajo srčno-žilne bolezni, kažejo, da je v celjski regiji 76 odstotkov odraslih čezmerno hranjenih in imajo indeks telesne mase večji od 25; več kot 31 odstotkov odraslih je debelih, ti imajo indeks telesne mase večji od 30. Strokovnjaki, ki delujejo na tem področju, si želijo, da bi njihova opozorila pred debelostjo kot pogostim dejavnikom tveganja za številne resne bolezni dosegla čim več ljudi.

»Rezultati preventivnih pregledov, ki jih izvajamo družinski zdravniki v okviru nacionalnega programa na področju preventive bolezni srca in ožilja, so skrb vzbujajoči,« ugotavlja nacionalna koordinatorica za preventivo srčno-žilnih bolezni in predsednica društva za boj proti debelosti Zdravo hujšam Jana Govc Eržen.

Pregledi moških, starih od 35 do 65 let, in žensk med 45. in 70. letom starosti namreč kažejo, da je več kot 72 odstotkov odraslih (v teh starostnih skupinah) prehranjenih. »Njihov indeks telesne mase znaša nad 25, skoraj 28 odstotkov pregledanih pa je debelih, saj je njihov indeks telesne mase nad 30,« dodaja Govc Erženova.

Med vsemi pregledanimi je v Sloveniji skoraj 45 odstotkov takšnih, ki so premalo aktivni – le dobrih 15 odstotkov je telesno aktivnih pet ali več dni v tednu. Podatki so še pokazali, da sta tako debelost kot telesna nedejavnost bolj izraženi med prebivalci vzhodnih in osrednjih delov Slovenije.

Kaj torej narediti? Z zdravim načinom hujšanja lahko posameznik izgubi od 0,5 do enega kilograma telesne teže na teden. Kako pomembna je izguba čezmerne teže, pove ugotovitev, da pri posamezniku, ki ima preveliko telesno težo, že pet- do desetodstotno zmanjšanje teže dokazano in bistveno izboljša zdravje oziroma zdravstveno stanje. Zmanjša se tveganje za povišan krvni tlak, za sladkorno bolezen tipa 2 in za nastanek bolezni, ki jih povzroči ateroskleroza, kot sta, denimo, srčna in možganska kap.

Vir: delo.si

Spremeniti svoj življenjski slog nikakor ni lahko, a prednosti postopnega in enakomernega zmanjšanja telesne mase so za zdravje lahko velike. Več >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close