Kožni rak med najbolj razširjenimi

Uredništvo, 18. junij 2010.
Ostalo

Ko greste na plažo, ne pozabite na kremo za sončenje, vodo in klobuk Ljubljana – V Sloveniji so po zadnjih podatkih iz registra raka na…

Ko greste na plažo, ne pozabite na kremo za sončenje, vodo in klobuk

Ljubljana – V Sloveniji so po zadnjih podatkih iz registra raka na prvem mestu med vrstami raka nemelanomske oblike kožnega raka. To je skupina kožnih rakov, ki nastanejo skoraj izključno zaradi prekomernega dolgo ponavljajočega izpostavljanja soncu. S primernim načinom življenja tem oblikam raka možno izogniti, poudarja dermatolog Sandi Luft.

Trend rasti teh vrst rakov je precej velik, zato tudi v prihodnosti pričakujemo nadaljnji porast teh oblik raka, pravi Luft, ki ta podatek označuje kot alarmanten.

“Dermatologi v svojih ambulantah opažamo, da so ljudje še vedno prepričani, da je sonce do neke mere koristno in se zato pretirano izpostavljajo soncu. To povzroči akutne posledice, kot so sončne opekline, alergije na sonce, preobčutljivost na določena zdravila ter poslabšanje nekaterih kožnih in drugih sistemskih bolezni. Predvsem pa se ljudje ne zavedajo dolgoročnih posledic, ki nastanejo tudi s 15- ali 20-letnim zamikom. To so gube, lise, rdečine, spremembe teksture kože, pojav benignih izrastkov, kot so fibroične bradavice, fibromi in nivusi, v končni fazi pa tako izpostavljanje lahko pripelje do kožnega raka,” pojasnjuje Luft.

Sonce lahko škodi in to zelo hitro

Na vprašanje, kako se lahko posameznik zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca, Luft poudarja, da je najpomembnejše predvsem, da spremenimo način razmišljanja v svoji glavi in se zavedamo, da sonce lahko tudi škodi in da škodi precej hitro. “Sonce je sicer potrebno za sintezo vitamina D v koži, a za to je dovolj, da se soncu izpostavimo od pet do 15 minut dnevno, in to zgolj s površino obraza in podlahti ali goleni. Za to se ni treba sončiti, ampak je dovolj, da se sprehodite do službe, trgovine ali pošte, poudarja Luft. Vse, kar je več od teh omenjenih pet do 15 minut, lahko povzroči posledice,” opozarja.

Vir: dnevnik.si

Imate težave s kožo? Se sprašujete ali gre morda za kožno bolezen? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 20:32
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close