Protein za premagovanje strahu

Uredništvo, 11. junij 2010.

Puerto Rico – Spomine, ki pri podganah vzbujajo strah, je mogoče tudi izbrisati, so ugotovili raziskovalci z Univerze Puerto Rico. Glodalcem so strah vcepili tako,…

Puerto Rico – Spomine, ki pri podganah vzbujajo strah, je mogoče tudi izbrisati, so ugotovili raziskovalci z Univerze Puerto Rico. Glodalcem so strah vcepili tako, da so jim po določenem zvoku, ki ga je sprožila podgana, v tačko spustili boleč električni šok. Čez nekaj časa so se podgane prestrašile takoj, ko so zaslišale zvok, četudi jim niso več povzročali bolečin.

Potem so nekaterim podganam v možgane injecirali protein, ki vzpodbuja nastajanje, rast in razvoj novih nevronov. Ta nevrotrofični dejavnik možganskega izvora, kot bi prevedli kratico BDNF (brain-derived neurotrophic factor), je podganam očitno odpravil strah, ki jim ga je povzročal že sam zvok kot spomin na neprijetni dogodek. »Podgane, ki smo jim vbrizgali protein BDNF, se niso več bale zvoka, ki se je zaslišal ob pritiskanju vratic za hrano, zato so še vedno pritiskale, medtem ko so se ostale podgane ob zvoku takoj umaknile,« je povedal psihiater Gregory Quirk, ki je vodil poskus.

Podrobnejše novice preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close