Prehrana na potovanju: skuhaj, olupi ali pusti

Uredništvo, 10. junij 2010.
Ostalo

Pri otrocih je nevarnost dehidracije zelo velika, zaradi nje morajo otroci pogosto v bolnišnico V tednu zdravja v lekarnah lekarniški farmacevti svetujejo predvsem o preventivi…

Pri otrocih je nevarnost dehidracije zelo velika, zaradi nje morajo otroci pogosto v bolnišnico

V tednu zdravja v lekarnah lekarniški farmacevti svetujejo predvsem o preventivi in ukrepih pri prebavnih težavah na počitnicah ter pri pripravi potovalne lekarne. Kot opozarja Nataša Čater iz Žalskih lekarn, je najboljši nasvet za preprečevanje prebavnih motenj “skuhaj, olupi ali pusti”, osebna higiena in pogosto umivanje rok.

Da bi se izognili prebavnim nevšečnostim, lekarniški farmacevti priporočajo vsem popotnikom oziroma dopustnikom, naj skrbijo za osebno higieno in premišljeno izbirajo hrano ter pijačo na poti. Pri tem priporočajo pitje ustekleničene vode ali druge pijače, ki je originalno zaprta.

Hrana naj bo dobro prekuhana in še vroča. Priporočljivo se je izogniti solatam in drugi hrani, ki ni toplotno obdelana oziroma je oprana ter pripravljena z vodo, ki ni preverjena. Zato priporočajo tudi sadje z olupkom, industrijsko pakiran sladoled ter pakirano suho hrano. Prav tako po njihovem mnenju ni priporočljivo uživati ulične hrane.

Kot so sporočili iz lekarniške zbornice, je največja nevarnost prebavnih motenj dehidracija, zato je treba nadomestiti izgubljene tekočine. V začetni fazi prebavne motnje lahko zdravimo sami s pomočjo farmacevtskih pripravkov. Kadar pa težave trajajo dlje časa in zelo izčrpajo telo, priporočajo obisk zdravnika. Pri tem opozarjajo na posebno previdnost pri pojavu prebavnih težav pri malih otrocih ali dojenčkih. “Pri njih je nevarnost dehidracije še večja, zato je pogosto potreben sprejem v bolnišnico in nadomeščanje tekočine v obliki infuzije,” priporoča Čaterjeva.

Vir. dnevnik.si

Pred potovanjem v posamezno državo se je vedno priporočljivo pozanimati o preventivnih zdravstvenih ukrepih. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
29.11.2021. ob 08:12
Preberi več

New Report

Close