Sproščeni ljudje se hitreje zdravijo

Uredništvo, 10. junij 2010.
Ostalo

London – Nova raziskava dokazuje, da se sproščeni ljudje dvakrat hitreje zdravijo kot tisti, ki so pod stresom. Znanstveniki so zdravim prostovoljcem zadali modrice z…

London – Nova raziskava dokazuje, da se sproščeni ljudje dvakrat hitreje zdravijo kot tisti, ki so pod stresom. Znanstveniki so zdravim prostovoljcem zadali modrice z udarci, prostovoljci pa so morali pred “tepežem” izpolniti vprašalnik, ki je preverjal raven stresa v njihovem življenju, izmerili pa so jim tudi “stresni hormon” – kortizol. Različne vrednosti kortizola v telesih prostovoljcev so se skladale z odzivom na hitrost okrevanja po poškodbi. Podobne izsledke so dale tudi druge raziskave, natančneje kar 22 nepovezanih raziskav, v katerih so znanstveniki preverjali povezanost med ravnijo kortizola in celjenjem ran.

Nosilec raziskave, profesor John Weinman iz londonskega inštuituta Institute of Psychiatry at King’s College London, je izsledke raziskave predstavil na znanstvenem festivalu Cheltenham Science Festival. Predstavil je dokaze, da se lahko celjenje ran pospeši s pomočjo psihološke pomoči, ki posamezniku pomaga opustiti čustven stres. “Celotna študija raziskuje, kako bolniki doživljajo bolezen in zdravljenje, ter kako se odzivajo in okrevajo po različnih telesnih poškodbah. Zanimalo nas je, kako hitro se ljudje, ki živijo pod stresom celijo, oziroma okrevajo po različnih poškodbah. Upam, da bodo izsledki te raziskave pomagali prepoznati psihično stanje človeka, in mu pomagali pospešiti proces zdravljenja,” je prepričan profesor.

Vir: delo.si

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,556
26.09.2021. ob 09:23
285,003
06.10.2021. ob 09:47
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close