Ustavimo nasilje v družini! Anonimna e-prijava nasilja v družini

Uredništvo, 10. junij 2010.
Ostalo

"Veliko večja verjetnost je, da boste fizično napadeni, poškodovani ali umorjeni v svojem lastnem domu, od roke ljubljene osebe, kot kjerkoli drugje." (Gelles & Straus, 1989)…

“Veliko večja verjetnost je, da boste fizično napadeni, poškodovani ali umorjeni v svojem lastnem domu, od roke ljubljene osebe, kot kjerkoli drugje.” (Gelles & Straus, 1989)

Anonimna e-prijava nasilja v družini

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, Staš Svetek z Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ, sicer koordinator projekta za anonimne e-prijave, in Tatjana Mušič z Uprave kriminalistične policije GPU so na današnji novinarski konferenci predstavili novo obliko anonimne e-prijave nasilja v družini.

Na spletnih straneh Policije, Ministrstva za notranje zadeve in E-uprave je od danes naprej mogoče hitro in enostavno, predvsem pa anonimno, oddati elektronsko prijavo nasilja v družini.

Namen te anonimne prijave je vzpodbujanje ljudi k prijavljanju kaznivih dejanj, prekrškov in drugih oblik ogrožanja varnosti, ki izvirajo iz nasilja v družini, in s tem k pravočasni zaščiti žrtev takšnega nasilja.

Spletna prijava je hitra, enostavna in dostopna širokemu krogu ljudi. Poleg tega je prijaviteljem zagotovljena popolna anonimnost. K e-prijavi nasilja lahko priložijo tudi slikovno in drugo gradivo (v priponkah do 10 Mb). Osnovna podatka, ki jih policisti potrebujejo za strokoven odziv, sta podatka o času in kraju dogodka. Policisti bomo vsako prijavo proučili in ustrezno ukrepali.

Policija je leta 2009 obravnavala  8.151 kaznivih dejanj s področja nasilja v družini, kar je približno 40 % več kot leto prej, ko jih je obravnavala 4.956. Med razlogi za to je večja ozaveščenost žrtev in ljudi, ki imajo možnost videti in prepoznati njihovo trpljenje. Pozitivno pa je vplivala tudi sprememba zakonodaje oz. uvedba novega kaznivega dejanja nasilje v družini, novega Zakona o preprečevanju nasilja v družini in pravilnikov, ki nalagajo organom in organizacijam dolžnost prijavljanja, usklajenega delovanja in usposabljanja.

Vir: policija.si

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej poti. Več na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,327
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close