Tek v poletni vročini

Uredništvo, 10. junij 2010.
Ostalo

Po senci in v ohlapnih oblačlih Poletje je čas visokih temperatur in pogosto tudi velike zračne vlage, ki nam pogosto krnijo radosti ob teku ali…

Po senci in v ohlapnih oblačlih

Poletje je čas visokih temperatur in pogosto tudi velike zračne vlage, ki nam pogosto krnijo radosti ob teku ali kaki drugi dolgotrajnejši dejavnosti na kopnem. Športna dejavnost v vročini ni le manj prijetna, temveč je lahko celo nevarna. Zaradi neveščega ravnanja se kaj hitro znajdemo v težavah, ki se kažejo v obliki krčev, velike utrujenosti, mravljinčenja, glavobola, lahko pa pride celo do smrtno nevarnega toplotnega udara (koma).

Vročina in vlažen zrak – najhujša kombinacija

Organizem mora za nemoteno delovanje vzdrževati stalno notranjo temperaturo. Pri temperaturi okolja, ki je blizu temperaturi kože (od 32 do 34 °C) je znojenje tako rekoč edini način hlajenja telesa. Pri normalni vlažnosti zraka človek med nizko intenzivnim (ko se še lahko pogovarja) teku z izhlapevanjem znoja izgubi od 0,5 do 1 litra znoja, pri tekmovalnem naporu pa celo do 3 litre znoja na uro. S tem se seveda zmanjša vzdržljivostna sposobnost (pri izgubi vode v višini 4 % telesne mase se tekačeva aerobna sposobnost zmanjša za 22 %), zaradi izgubljanja soli (NaCl) pa se poveča tveganje za nastanek mišičnih krčev.

Vir: Viva.si

Premišljujete o povečani fizični aktivnosti v prihajajočih dneh? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:00
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close