Čisti zobje so zdravi zobje

Uredništvo, 10. junij 2010.
Ostalo

Letos so bili za razred z najbolj belimi zobmi razglašeni učenci Osnovne šole Minke Namestnik – Sonje Mala dvorana v Tivoliju že dolgo ni bila…

Letos so bili za razred z najbolj belimi zobmi razglašeni učenci Osnovne šole Minke Namestnik – Sonje

Mala dvorana v Tivoliju že dolgo ni bila tako mlada in sijoča kot minuli četrtek, ko so jo zasedli osnovnošolci z najbolj bleščečimi zobmi. Ti so bili namreč zmagovalci celoletnega tekmovanja Akcija za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki je letos potekala že 27. leto. Njihovi beli in zdravi zobje so navdušili tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je otroke pohvalil in jih spodbudil k temu, da še naprej tako dobro skrbijo za svoje zobe.

Zaključna prireditev, na kateri so najboljši razredi prejeli nagrade, je bila ravno to, kar so otroci po dolgem šolskem letu potrebovali – zabava, na kateri so peli in plesali ter veselo kazali belino svojih zob, ki jih je za nagrado pripeljala v Ljubljano. A otroci so povedali, da to ni bila edina motivacija, da so si vsak dan pridno in redno drgnili zobe. To akcijo so vzeli kot skupinsko tekmovanje, zato so se otroci med seboj celo leto spodbujali in drug drugega opominjali, da morajo umivati zobe, so povedali otroci 2. a iz Osnovne šole Livada iz Ljubljane.

Nekateri potrebujejo pomoč pri ščetkanju zob

Leskošek-Denišličeva je povedala, da je na letošnjem tekmovanju sodelovalo kar 705 šol iz celotne Slovenije, od tega pa je bilo 41 takšnih šol, v katerih se izobražujejo otroci s posebnimi potrebami. Letošnji zmagovalci, ki se lahko pohvalijo z najbolj belimi in zdravimi zobmi, pa so učenci OŠ Minke Namestnik – Sonje za otroke s posebnimi potrebami iz Slovenske Bistrice, ki so se zelo razveselili tega naslova, a niso mogli ostati na otroškem rajanju z Damjano Golavšek, ker se jim je mudilo na otroške igre v Vipavo. Je pa učiteljica iz Osnovne šole Roje s prilagojenim programom Marta Krt povedala, da imajo pri zdravju zob otrok s posebnimi potrebami pomembno vlogo tudi varuhinje in učiteljice, saj nekateri od teh otrok sami ne morejo ščetkati svojih zob. Dodala je, da se na začetku otroci upirajo umivanju zob, a ko se enkrat navadijo, s tem nimajo težav.

Vir: dnevnik.si

Otroci, mladi ali starši, imate vprašanja s področja zobozdravstvene preventive? Obiščite forum >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close