Velik napredek pri določilih čezmejnega zdravljenja

Uredništvo, 09. junij 2010.

Marušič se ne boji zdravstvenega turizma Ministri Evropske unije so po večletnih pogajanjih le dosegli dogovor o pravilih, ki urejajo pravice bolnikov pri čezmejnem zdravljenju….

Marušič se ne boji zdravstvenega turizma

Ministri Evropske unije so po večletnih pogajanjih le dosegli dogovor o pravilih, ki urejajo pravice bolnikov pri čezmejnem zdravljenju.

“Sprejeli smo direktivo, ki bo omogočila zagotavljanje varne in kakovostne zdravstvene oskrbe tudi zunaj meja matične države,” je dejal slovenski minister za zdravje Dorijan Marušič, ki je dodal, da je Slovenija v tem postopku vselej izpostavljala javni interes, javno dobro in ohranjanje varne ter kakovostne obravnave čezmejnih bolnikov. Direktiva opredeljuje določene omejitve, predvsem na področju presaditev, cepljenja in dolgotrajne oskrbe. “Tu mobilnosti ne bo,” je dejal Marušič.

Poleg tega je minister izpostavil vprašanje zahtev za predhodno odobritev čezmejnega zdravljenja in poudaril, da bo jasno izpostavljeno področje enakih pravic, kot jih imamo v matični državi. Po ministrovih besedah bo mogoča tudi zavrnitev predhodne odobritve, in sicer predvsem takrat, ko bo v domačem okolju mogoče doseči storitve v predvidenem ali pričakovanem obdobju, ko bi morebitno koriščenje takih uslug povečalo tveganje tako za posameznika kot za zdravstveni sistem ter če ponudnik ne bi zagotavljal dovolj varne in kakovostne obravnave.

Za določene zdravstvene storitve bo potrebna predhodna odobritev, in sicer predvsem za tiste, ki bodo potekale v bolnišničnem zdravstvenem varstvu, torej bo treba prespati v bolnišnicah, in za tiste z izjemno povečanim tveganjem za zdravstveno stanje bolnika oziroma ko taka storitev ne bo prepoznana v domačem okolju.

Vir: rtvslo.si

Na spletnem forumu: Zdravstvo pri nas? preberite predloge, mnenja in pobude obiskovalcev foruma na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close