Zaščita pred soncem je izjemno pomembna, ne le na plaži, ampak ves čas

Uredništvo, 09. junij 2010.
Ostalo

Slovenski dermatologi: Ljubljana – Zaščita pred soncem je izjemno pomembna, ne le na plaži, temveč ves čas, ko smo na prostem, poudarjajo v Združenju slovenskih…

Slovenski dermatologi:

Ljubljana – Zaščita pred soncem je izjemno pomembna, ne le na plaži, temveč ves čas, ko smo na prostem, poudarjajo v Združenju slovenskih dermatovenerologov. Predsednica združenja Tanja Planinšek Ručigaj je na današnji novinarski konferenci opozorila, da je kožni rak, ki je pogosto posledica pretirane izpostavljenosti soncu, pri nas v močnem porastu.

Kožni raki so v zadnjih letih najpogostejši raki v Sloveniji, opozarja Planinšek Ručigajeva. Dermatolog Sandi Luft pa je na novinarski konferenci pred 15. junijem, ki so ga v združenju razglasili za dan zaščite pred soncem, opozoril tudi na zgrešeno prepričanje, da je sonce zdravo. Kot pravi, bodo morali ljudje na tem področju narediti miselni preskok.

Za zaščito pred soncem so po njegovih besedah ključni trije različni dejavniki, in sicer izogibanje direktni izpostavljenosti soncu, pravilna oblačila, ki zaščitijo pred soncem, ter uporaba ustreznih izdelkov za zaščito pred soncem.

Kot je poudaril Luft, je zaščita pomembna pri vseh aktivnostih na prostem – v naravi in tudi ko se sprehodimo po mestu ali sedimo pred gostinskim lokalom. Glede na vrsto aktivnosti pa je pomembno izbrati pravo obliko zaščite.

Ob športnih aktivnostih Luft svetuje uporabo vodoodpornih izdelkov za zaščito pred soncem, ob zadrževanju na plaži pa bolj mastne in hranljive izdelke. Posebno pozornost pa morajo zaščiti pred soncem posvetiti bolj občutljivi ljudje, na primer sladkorni bolniki, osebe, ki so prebolele ali imajo v družini kožnega raka, tisti z nekaterimi kožnimi boleznimi.

Vir: dnevnik.si

Imate težave s kožo? Vas zanima, kako učinkovito zaščititi kožo pred soncem? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close