Nasveti za varen dopust

Uredništvo, 08. junij 2010.
Ostalo

Zagotovite si brezskrbne počitnice Brezskrbne počitniške dni nam lahko preprečijo različne tegobe, zato se velja nanje dobro pripraviti. Najpogostejše nezgode na potovanjih so poškodbe, nezgode…

Zagotovite si brezskrbne počitnice

Brezskrbne počitniške dni nam lahko preprečijo različne tegobe, zato se velja nanje dobro pripraviti. Najpogostejše nezgode na potovanjih so poškodbe, nezgode na cesti in pri plavanju, piki in ugrizi živali, najmanj pa je okužb z nalezljivimi boleznimi. Veliko ljudi prizadenejo tudi različne oblike drisk in blažja vročinska stanja.

Pred odhodom na pot naj si vsi popotniki, kronični bolniki, a tudi sicer zdravi ljudje uredijo zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco. Priporočljivo se je pozanimati, kje v kraju dopustovanja je najbližji zdravstveni dom ali bolnišnica, kjer vam bodo pomagali, če bo potrebno.

Prebavne težave

Na potovanjih so prebavne težave zelo neprijetne; najpogostejši sta driska in zaprtje. Pri driski, ki jo povzročijo patogeni mikroorganizmi, so najpomembnejši preventivni ukrepi: redno in pogosto umivanje rok, uživanje temeljito prekuhane in sveže pripravljene hrane, uživanje olupljenega sadja, pitje ustekleničene vode iz originalne ovojnine in pitje pijače brez ledu. Takoj, ko začutite, da ste dobili drisko, morate poskrbeti za nadomeščanje izgubljene tekočine. Pijete lahko prekuhano vodo in nesladkane čaje. Za primer driske je priporočljivo vzeti s seboj prašek z elektroliti, ki nadomešča sprotne izgube tekočine in elektrolitov. Prašek je v lekarnah na voljo brez recepta. Dodatno si lahko pomagate s kapsulami, ki prispevajo k normaliziranju črevesne flore, in z medicinskim ogljem, ki veže nase bakterije in strupe. Tudi to in čaje dobite v lekarnah.

Proti zaprtju pomagata zdrava prehrana, ki vsebuje dovolj vlaknin in tekočine, ter izogibanje malo predelanim živilom, kot so sladoled, siri, meso in izdelki iz bele moke. Vlaknine so predvsem v sadju (jabolka, breskve, mandarine, kaki, kivi), zelenjavi (brokoli, zelje, korenje, špinača, bučke), stročnicah in neoluščenih žitih (žitni zajtrki, polnozrnate testenine, neoluščen riž). Proti zaprtju pomagata tudi pitje zadostnih količin tekočine ter uživanje suhega sadja, predvsem suhih fig in sliv. Če to ne pomaga, si lahko pomagate z rabo odvajalnih sredstev. Med naravna odvajala sodijo vlakninski dodatki, ki večajo volumen blata, in mineralna voda z veliko magnezijevega sulfata, ki z vezavo vode pospešijo odvajanje blata. Magnezij je tudi v grenki soli, ki se dobi v lekarni. Druga naravna možnost so odvajalni čaji.

Vir: Viva.si

Pred potovanjem se je priporočljivo pozanimati o preventivnih zdravstvenih ukrepih. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,556
26.09.2021. ob 09:23
285,003
06.10.2021. ob 09:47
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close