Teden zdravja v lekarnah posvečen prebavnim težavam na počitnicah

Uredništvo, 08. junij 2010.
Ostalo

V tednu zdravja v lekarnah bodo lekarniški farmacevti od danes svetovali predvsem o preventivi in ukrepih pri prebavnih težavah na počitnicah ter pri pripravi potovalne…

V tednu zdravja v lekarnah bodo lekarniški farmacevti od danes svetovali predvsem o preventivi in ukrepih pri prebavnih težavah na počitnicah ter pri pripravi potovalne lekarne. Kot opozarja Nataša Čater iz Žalskih lekarn, je najboljši nasvet za preprečevanje prebavnih motenj “skuhaj, olupi ali pusti”, osebna higiena in pogosto umivanje rok.

Da bi se izognili prebavnim nevšečnostim, lekarniški farmacevti priporočajo vsem popotnikom oziroma dopustnikom, naj skrbijo za osebno higieno in premišljeno izbirajo hrano ter pijačo na poti. Pri tem priporočajo pitje ustekleničene vode ali druge pijače, ki  je originalno zaprta, so v sporočilu za javnost zapisali v Lekarniški zbornici Slovenije.

Hrana naj bo dobro prekuhana in še vroča. Priporočljivo se je izogniti solatam in drugi hrani, ki ni toplotno obdelana oziroma je oprana ter pripravljena z vodo, ki ni preverjena. Zato priporočajo tudi sadje z olupkom, industrijsko pakiran sladoled ter pakirano suho hrano. Prav tako po njihovem mnenju ni priporočljivo uživati ulične hrane.

Kot so sporočili iz lekarniške zbornice, je največja nevarnost prebavnih motenj dehidracija, zato je potrebno nadomestiti izgubljene tekočine. V začetni fazi prebavne motnje lahko zdravimo sami s pomočjo farmacevtskih pripravkov. Kadar pa težave trajajo dlje časa in zelo izčrpajo telo, priporočajo obisk zdravnika. Pri tem opozarjajo na posebno previdnost pri pojavu prebavnih težav pri malih otrocih ali dojenčkih. “Pri njih je nevarnost dehidracije še večja, zato je pogosto potreben sprejem v bolnišnico in nadomeščanje tekočine v obliki infuzije,” priporoča Čaterjeva.

Možnost okužbe pa je po navedbah lekarniške zbornice možno zmanjšati z uživanjem preprostih probiotičnih kultur za zagotavljanje dobre prebave in varovanje črevesne sluznice, ki so učinkovite pri preprečevanju in zdravljenju prebavnih težav. Primerne pa so tako za odrasle kot tudi otroke.

Pri zastrupitvah, driski ali napetosti farmacevti v lekarnah priporočajo uporabo aktivnega medicinskega oglja. Ob morebitnih prebavnih težavah pa so na poti dobrodošla tudi zdravila za zmanjševanje prekomernega izločanja želodčne kisline in antacidi, odvajala v primeru zaprtja ter zdravila za preprečevanje potovalne bolezni in spremljajoče slabosti. Pri vseh zdravilih pa vedno upoštevajte navodila za uporabo.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 12:35
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close