Za brezplačno cepljenje proti rotavirusom

Uredništvo, 08. junij 2010.

Rotavirusi niso edini na čakalnem seznamu, razmišljajo tudi o brezplačnem cepljenju proti pnevmokoknim okužbam Ljubljana – Predstavnice ženskega odbora SDS so ministru za zdravje Dorijanu…

Rotavirusi niso edini na čakalnem seznamu, razmišljajo tudi o brezplačnem cepljenju proti pnevmokoknim okužbam

Ljubljana – Predstavnice ženskega odbora SDS so ministru za zdravje Dorijanu Marušiču včeraj predale peticijo za brezplačno ali vsaj delno sofinancirano prostovoljno cepljenje dojenčkov proti rotavirusom, ki jo je podpisalo okoli 18.000 ljudi. Kot opozarja peticija, se s cepljenjem preprečujejo hude oblike bolezni, za zdaj pa ga morajo plačati starši in je precej drago. Cepljenje z dvema dozama cepiva stane v Sloveniji okoli 150 evrov. Rotavirusi pa niso edini na čakalnem listi: stroka na primer razmišlja tudi o brezplačnem cepljenju proti pnevmokoknim okužbam.

V ženskem odboru SDS so ob peticiji opozorili, da je v Avstriji, Belgiji in na Finskem cepljenje proti rotavirusom že vključeno v redno cepljenje otrok, starši pa pokrijejo le manjši del stroškov. Dorjan Marušič namerava predlog za brezplačno cepljenje predati Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Inštitut bo moral do septembra pripraviti strokovno presojo, oceniti bodo morali stroškovno učinkovitost, nato pa bo o predlogu presojal zdravstveni svet, so našteli na ministrstvu za zdravje.

V večini evropskih držav cepljenje proti rotavirusom še ni del rednega programa cepljenja oziroma še ni brezplačno, je zatrdila prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja. Ocenjuje pa, da so pobude, kot je tokratna, dobrodošle, saj zaradi njih država “lažje seže v žep”: “Preučili bomo prednosti uvedbe, pa tudi v kolikšni meri bi prednosti odtehtale stroške in morebitne neprijetnosti zaradi cepljenja”. Kraigherjeva se strinja, da je strošek cepljenja proti rotavirusom za starše visok, še zlasti v kriznih časih.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum: Pediatrija in povprašajte za nasvet ali strokovno mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,477
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close