Atrijska fibrilacija

Uredništvo, 07. junij 2010.

Ko srce ponori Ste že kdaj doživeli ali pa morda redno doživljate, da vam srce iz neznanega vzroka nenadoma začne neenakomerno utripati, srčni utrip se…

Ko srce ponori

Ste že kdaj doživeli ali pa morda redno doživljate, da vam srce iz neznanega vzroka nenadoma začne neenakomerno utripati, srčni utrip se naglo pohitri, čeprav mirujete ali celo ležite, občutek imate, da vam bo srce dobesedno skočilo iz prsi, in za kratek čas vas oblije vročina? Opisana težava se verjetno marsikomu zdi zelo znana, saj številni ljudje potožijo zdravniku o neprijetnih občutkih, povezanih z nemirnim, “plapolajočim” srcem. Toda če so tovrstne težave kratkotrajne, človek pa sicer lahko živi povsem normalno, ni vzroka za preplah. Palpitacije, kot temu stanju poskočnega srca pravijo zdravniki, so pogoste, vendar k sreči pri sicer zdravem srcu večinoma nenevarne. Povsem nekaj drugega pa je atrijska fibrilacija.

To je strokovni izraz za motnjo srčnega ritma, ki izvira v atrijih oziroma srčnih preddvorih. Slovensko ji rečemo preddvorno migetanje. Kot pojasnjuje prof. dr. Peter Rakovec, dr. med., s Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana, ima atrijska fibrilacija lahko številne vzroke oziroma pospešujoče dejavnike.

Povzročijo jo lahko vsa stanja in bolezni, ki povečujejo srčne preddvore, pa tudi strukturne nepravilnosti v mišičju srčnih preddvorov, kar pa bi bilo možno dokazati samo pod mikroskopom, to pa je v praksi nemogoče. Pogostejša je tudi pri visokoraslih ljudeh, ki imajo temu primerno večje srce, fibrilacijo pa povzročajo tudi nekatere srčne hibe, zlasti napake mitralne zaklopke. Pri otrocih je atrijska fibrilacija redkost. Pogosta je med ljudmi s povišanim krvnim tlakom. Tudi pri starejših je ta motnja ritma veliko pogostejša, saj jo ima približno deset odstotkov ljudi, starejših od 75 let, medtem ko je njen delež med prebivalstvom vseh starosti približno 1-odstoten.

Vir: Viva.si

Imate težave s srcem? Morda z visokim ali nizkih pritiskom? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 21:21
110,204
04.08.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close