Nevarne kemikalije so nevidne

Uredništvo, 07. junij 2010.
Ostalo

Nevarne kemikalije v izdelkih so potrošnikom nevidne. Na nekaterih izdelkih (npr. v kozmetiki) je zakonsko določeno, da morajo biti le-te označene, drugi izdelki (čistila, topila,…

Nevarne kemikalije v izdelkih so potrošnikom nevidne. Na nekaterih izdelkih (npr. v kozmetiki) je zakonsko določeno, da morajo biti le-te označene, drugi izdelki (čistila, topila, biocidi…) pa morajo biti opremljeni tudi z oznakami za nevarnosti.  Na trgu obstaja še veliko izdelkov, kjer označevanje ni zahtevano, v njih pa so kemikalije vseeno prisotne (baterije in akumulatorji, gsm aparati, računalniki itd).

Potrošniki imamo zakonsko pravico, da nam proizvajalec izdelka skladno z zakonom in v 45-ih dneh odgovori na naše pisno vprašanje, katere kemikalije (predvsem zelo nevarne kemikalije) so v izdelku, ki ga kupujemo.

Teden kemijske varnosti smo prvič obeležili leta 2006 in od takrat Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) aktivno deluje pri informiranju in osveščanju potrošnikov o kemijski varnosti.

Kemijska varnost je odgovornost vseh, tako države, gospodarstva, kot tudi potrošnikov. Potrošniki smo laiki, ki vsakodnevno uporabljamo izdelke, ki lahko vsebujejo nevarne kemikalije. Potrošnikova izbira izdelka, uporaba in odlaganje pa značilno vplivajo tako na zdravje kot tudi okolje. Teden kemijske varnosti v Sloveniji je priložnost za osveščanje in izobraževanje potrošnikov in druge javnosti o kemijski varnosti.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Ali vas zanima, kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Več preberite na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close