Za kadilke po 35. letu – prepovedana

Uredništvo, 07. junij 2010.

Pet desetletij se je odvrtelo od prelomnega dogodka, ko se je svetu prvič predstavila majhna tableta, ne večja od leče, v barvi, podobni grahu, in…

Pet desetletij se je odvrtelo od prelomnega dogodka, ko se je svetu prvič predstavila majhna tableta, ne večja od leče, v barvi, podobni grahu, in varno zaščitena s srebrno folijo. Ne glede na omenjeno majhnost je tej stvarci uspelo, da je spremenila svet. Parom je omogočila varno načrtovanje nosečnosti in tako je, ne nazadnje, v svet ljubezni in spolnosti, v ta nadvse pomembni del človekovega življenja, prinesla povsem nova občutja in razsežnosti. Po prepričanju prof. dr. Slavka Ziherla, specialista psihiatrije, se je z možnostjo učinkovite zaščite pred neželeno zanositvijo spremenil pogled na spolnost, ki je posledično vplival tudi na spremembo spolnosti in na njeno večjo prežetost z ljubeznijo.

»Spolnost je izjemno pomemben del človekovega življenja, namenjen uživanju, zadovoljstvu. Lahko je namreč vir dobrega duševnega zdravja, po drugi strani pa se v njej lahko skriva klica, ki to zdravje poruši,« pojasnjuje dr. Ziherl, prepričan, da je spolnost, kot vezivo in začimba partnerskega odnosa, tudi zelo subtilen kazalnik dogajanja v tem odnosu.

Lucija Vrabič Dežman, specialistka ginekologije in porodništva, pravi takole: »Polovica vseh nosečnosti na svetu je nezaželenih; 50 odstotkov se jih konča s splavom. Zato lahko mirno trdimo, da je kontracepcija še kako zaželena.«

Pot do sodobnih oblik kontracepcije je bila vijugava in – zanimiva. Casanova je, denimo, prisegal na zaščito s polovico limone; tak »pristop« je zakisal nožnico, preprečil potovanje spermijev po nožnici, žal pa ni ščitil pred spolno prenosljivimi okužbami. Če se ozremo še nazaj v zgodovino, vidimo, da so tovrstno zaščito pred 4000 leti uporabljali že stari Egipčani. Ti so zmleli semena granatnih jabolk, ki vsebujejo naravni estrogen, in iz voska oblikovali majhne čepke za v nožnico.

»Kontracepcijska tabletka je najbliže idealnemu kontracepcijskemu sredstvu, a še vedno ni popolna,« poudarja Lucija Vrabič Dežman. Njene pomanjkljivosti se skrivajo v, denimo, pozabljivosti pri rednem jemanju; zanemarjanju stranskih učinkov; zmanjševanju učinkovitosti, na katero vpliva součinkovanje z drugimi zdravili – a kljub temu zanesljivost tabletke še vedno ostaja skorajda stoodstotna.

Vir: delo.si

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close