Hrana nosečnice mora biti uravnotežena

Uredništvo, 07. junij 2010.

Nosečnice morajo v telo vnesti zadostno količino folatov, ki so nujni za normalen razvoj otroka "Nosečnicam je po navadi slabo, ko so lačne," pravi nutricionistka…

Nosečnice morajo v telo vnesti zadostno količino folatov, ki so nujni za normalen razvoj otroka

“Nosečnicam je po navadi slabo, ko so lačne,” pravi nutricionistka Jolanda Prelec Lainščak, zato svetuje, da si nosečnice vsak večer pred spanjem na nočni omarici pripravijo kozarec vode in košček kruha, da lahko zjutraj, še preden vstanejo, takoj nekaj pojedo in se tako izognejo jutranji slabosti.

Nutricionistka pravi, da nosečnice ne smejo “jesti za dva, ker bodo tako nabrale odvečne kilograme, ki se jih bodo pozneje težko znebile”. Hrana, ki jo uživajo, mora biti kakovostna; najbolje je, če je domača, svetuje Prelec-Lainščakova, saj je najmanj kemijsko obdelana. Pomembno pa je tudi, da je hrana raznolika, da vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter da je predvsem uravnotežena, saj tako nosečnica sebe in otroka zavaruje pred deficitarnimi boleznimi.

Sirotka lahko nadomesti mleko

Ženske morajo tik pred nosečnostjo, med njo in v času dojenja skrbeti, da zaužijejo dovolj hranil z železom in kalcijem, ki ga je veliko v mleku. A večina nosečnic ne mara pogretega mleka, pravi Prelec-Lainščakova, ker jim ta vonj ne prija in jih sili na bruhanje. Nutricionistka meni, da ni nič narobe, če si nosečnica namesto tega pripravi sadni ali sadno-zeliščni čaj oziroma napitek, v katerega lahko vključi sirotko, ki je ostali produkt pri procesu pridobivanja skute. Sirotka nima vonja in okusa po mleku, je pa še vedno zelo bogata s kalcijem in z visokovrednimi mlečnimi beljakovinami, pojasni nutricionistka. Kombinacija sirotke in sadja, zelenjave ali sveže iztisnjenih sokov je po izkušnjah Prelec-Lainščakove zelo prijetna in nosečnice lahko na tak način nadomestijo mleko.

Zanje pa je zelo pomembno tudi, da v svoje telo vnesejo dovolj folatov, to je vodotopnih vitaminov B9, ki jih telo samo ne more proizvajati, temveč jih dobi prek živil, opozarja ginekologinja Ksenija Geršak. Folatov ali folne kisline je največ v pšeničnih kalčkih, sadju in zelenjavi ter nekoliko manj v mleku, v drugih živilih jih ni. Dodatna težava pa je, da so folati izredno termolabilni, kar pomeni, da se pri pripravi jedi iz teh živil folati v veliki meri uničijo, pravi Prelec-Lainščakova.

Vir: dnevnik.si

Imate tudi vi težave v nosečnosti? Posvetujte se na spletnem forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close