Nedonošenčki zrastejo v krepke fante in dekleta

Uredništvo, 07. junij 2010.
Ostalo

Ljubljana – Po petih deževnih letih je bilo s soncem obsijano 15. tradicionalno srečanje nedonošenčkov v Mostecu v soboto zares živahno in še bolje obiskano…

Ljubljana – Po petih deževnih letih je bilo s soncem obsijano 15. tradicionalno srečanje nedonošenčkov v Mostecu v soboto zares živahno in še bolje obiskano kot prejšnja leta – čeprav nedonošenčkom in njihovim vsega hudega vajenim staršem dež zlepa ne pride do živega. Zato se jih vselej zbere več kot 2000, tokrat pa še nekaj zraven. Bi se pa že moralo zgoditi kaj več kot deževen dan, da bi manjkali na našem pikniku, sta v en glas zatrjevali družini Zaviršek iz Grosupljega in Slovenc iz Ljubljane.

“Tako prijetno je srečati mame, otroke in zdravstveno osebje, ki nam je rešilo otroke, ki se še vedno spomnijo prav vsakega od nas,” je povedala Maja Slovenc, ki je po Matejinem rojstvu preživela na oddelku za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov tri mesece in deset dni, saj se je komaj kilogram težka Mateja rodila gluha in slepa z nič kaj obetavnimi prognozami, se je spomnila mama in dodala, da lahko občutke, ki spremljajo prezgodnje rojstvo in odraščanje nedonošenčkov, deli le s starši, ki so doživeli podobno izkušnjo, s starši, ki se vsako leto družijo na pikniku, prenekateri pa so stkali še veliko tesnejša prijateljstva. Že na oddelku so si pomagali, delili izkušnje, drug drugega bodrili in preganjali strahove, se je spomnila. “Uživam v študiju etnologije in kulturne antropologije in plešem pri folklori, prej pa sem pet let igrala košarko,” je zgovorno pripovedovala Mateja Slovenc, ki je res prav nič ne izdaja, da je ob rojstvu tehtala toliko kot štruca kruha.

“Res je, da sem se prezgodaj rodil, ampak samo zato, ker mi je bilo v trebuhu dolgčas,” se je postavil 12-letni Matej Zaviršek, ki je ob rojstvu tehtal 1,2 kilograma. Pojasnil je, da je že pri dveh letih znal malo angleško, kot je, denimo, beseda yes, zdaj pa trenira karate in odlično govori nemško, saj se vsak dan pred šolo eno uro uči nemški jezik. Oče Mirko je pojasnil, da se uči ob gledanju risank, a učenje jemlje tako resno, da mora biti takrat v hiši popoln mir. Mama Lidija se je spomnila, da je bil ob njegovem rojstvu oče veliko manj paničen, da ji je marsikaj prihranil, da pa sta se 60 dni vsak dan vozila iz Grosupljega in dvakrat na dan prinesla mleko za Mateja, ki je danes sladkosned in so mu tudi na pikniku najbolj všeč palačinke.

Vir: dnevnik.si

Izkušnje, mnenja in nasvete lahko starši prezgodaj rojenih otrok izmenjate na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 21:24
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 21:39
Preberi več

New Report

Close