Preglejmo kožna znamenja še pred poletjem

Uredništvo, 02. junij 2010.
Ostalo

Potrebno je tudi skrbno opazovanje kožnih znamenj Poletje se nam približuje z veliko hitrostjo, z njim pa seveda prihaja tudi čas sončenja. Vsekakor ni odveč,…

Potrebno je tudi skrbno opazovanje kožnih znamenj

Poletje se nam približuje z veliko hitrostjo, z njim pa seveda prihaja tudi čas sončenja. Vsekakor ni odveč, da si še pred tem sami pregledamo vsa kožna znamenja na telesu in jih tudi potem skrbno opazujemo.

Maligni melanom kože je vse do osemdesetih let veljal v svetu in Sloveniji za relativno redko bolezen (okoli 1% vseh rakavih bolezni). V zadnjih dvajsetih letih pa se stanje spreminja. Zbolevanje v svetu hitro narašča, vzporedno z njo pa žal tudi umrljivost. V Sloveniji letna incidenca po spolu narašča, pri ženskah nekoliko bolj kot pri moških. Le četrtina vseh nastane iz materinega znamenja, velika večina pa se jih pojavi na novo, na koži brez znamenja. V otroški dobi in adolescenci je relativno redka bolezen.

Maligni melanom je nevarna vrsta kožnega raka. Če ga odkrijemo in zdravimo zgodaj, je ozdravljiv. Največ lahko storimo sami z rednim samopregledovanjem svoje kože. Nastanek pa lahko povežemo tudi s pretiranim sončenjem, zato je možno preventivno ukrepanje.

Vir: delo.si

Imate težave s kožo? Se sprašujete ali gre za kožno bolezen ali kaj drugega? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close