Rdeče od zdravja

Uredništvo, 02. junij 2010.
Ostalo

Eden izmed prvih svežih pomladnih sadežev je odlično poživilo in zdravilo. Strokovnjaki priporočajo, naj jih med sezono pojemo vsaj četrt kilograma na dan. Najokusnejše so…

Eden izmed prvih svežih pomladnih sadežev je odlično poživilo in zdravilo. Strokovnjaki priporočajo, naj jih med sezono pojemo vsaj četrt kilograma na dan. Najokusnejše so seveda sveže nabrane, neposredno z drevesa. Raziskave so dokazale, da sodijo češnje na sedmo mesto med najbolj zdravimi živili. Lahko jih uživamo kot samostojno jed ali pa jih pripravimo v različnih sladicah, solatah ali osvežilnih napitkih. Meja je le naša domišljija.

Domovina češenj je Mala Azija, ozemlje med Črnim in Kaspijskim morjem. Sicer pa uspevajo povsod po svetu v zmernem podnebju. Sodijo v družino koščičastega sadja, glede na barvo pa poznamo bledo kremasto rumene, temno rdeče do črne. Okus je lahko sladek ali kisel, odvisno od vrste. Ločimo hrustavke s čvrstim mesom in srčkaste z mehkejšim. Zrastejo na srednje velikem drevesu. Spomladi so polne belih do svetlo rožnatih cvetov, prve plodove pa lahko obiramo že v začetku junija.

Obiranje in shranjevanje

Če bi se zavedali, kako zdrave so češnje, bi rasle na vsakem, še tako majhnem vrtu. So zelo občutljivo sadje, zato slabo prenašajo prekladanje sem in tja. Tiste, ki jih ne pojeste takoj, shranite na hladnem in jih pustite čim bolj pri miru. V nasprotju z nekaterimi drugimi vrstami sadja po obiranju ne zorijo več, zato jih morate potrgati z drevesa v fazi popolne zrelosti, če želite uživati v polnosti okusa.

Vir: delo.si

Vrtičkarstvo in zelišča je spletni forum za vse ljubitelje darov, ki nam jih ponuja narava na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 19:40
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close