Kar ste si izbrale, to si zaslužite

Uredništvo, 01. junij 2010.

Vsakdo ima v sebi zapis, glede na katerega iz podzavesti sprejema signale, kdaj mu je nekdo simpatičen in kdaj njegovo vedenje pri njem prižge rdečo…

Vsakdo ima v sebi zapis, glede na katerega iz podzavesti sprejema signale, kdaj mu je nekdo simpatičen in kdaj njegovo vedenje pri njem prižge rdečo luč. Pomembno vlogo igra to, kako si sam razlaga svoja čustva v povezavi z doživetji iz otroštva. Se ženske res pogosto zaljubljamo v ideale, ki v resnici ne obstajajo oziroma so le osupljivi izdelek naše domišljije?

»Pri samem zaljubljanju ne igrajo bistvene vloge določene lastnosti, ampak naše bolečinsko jedro nezavedno poišče drugo bolečinsko jedro, ki v partnerstvu obetata bodisi rast bodisi pokol. Kaj od tega se bo zgodilo, je seveda odvisno tako od nje kot od njega,« pravi televizijska voditeljica Saša Einsiedler, ki se je pred kratkim razšla s svojim dolgoletnim partnerjem. Ljubezen je včasih le kratkotrajni obliž na globoko rano iz preteklosti, včasih pa lahko v partnerju najdemo razumevajočega sopotnika, ki nam pomaga srčno rano tudi vsaj delno (za)celiti, saj vemo, da se osebnostna rast nikoli ne konča. Kaj ženske pravzaprav iščemo v moških?

Prazapis v obliki očeta

Za nas je prvi nezavedni ideal moškega oče oziroma tisti, ki je v tej vlogi nastopal, ko smo bile še odraščajoče deklice. Po prepričanju psihoanalitika mag. Romana Vodeba ni nujno, da ženski nekdo ugaja, ker je fizično podoben njenemu očetu, temveč gre lahko za povsem druge asociativne stične točke, morda zgolj z določeno očetovo lastnostjo oziroma osebnostno značilnost. »Če je oče umetniški tip, bodo deklici v odraslosti, kot ženski, všeč moški, ki se zanimajo za umetnost oziroma so umetniki. Če se oče zelo zanima za šport ali je bil sam odličen športnik, bodo dekletu v odraslosti zelo všeč športniki. Da so ženskam všeč zmagovalci oziroma herojski moški, ki se odlikujejo s pomembnimi dejanji in karizmo, je ‘kriv’ infantilno oz. ojdipalno doživeti oče, ki je bil za deklico mali vsemogočni bog.« Poleg tega je seveda pomembno tudi to, kako je kot otrok doživljala svojo mamo, ali je od nje prejela vso ljubezen, ki jo je potrebovala.

Starši, osnovna šola odnosov

Svetovalka za medosebne odnose Alenka Berlot Košiček, dipl. soc. delavka, pravi, da so prav starši prvi, temeljni vzor ženskosti oziroma moškosti, ki je zakodiran v nas do konca življenja, četudi le na nezavedni ravni: »Vzor je lahko pretežno dober ali slab, vpliva na to nimamo in se mu ne moremo izogniti.« Naša primarna družina je pravzaprav osnovna šola odnosov med spoloma. Kako smo kot otrok doživljali odnos med starši, pomembno vpliva na izbiro partnerja v odraslosti.

Vir: priloga Ona

Obiščite spletni forum: Partnerska in družinska posvetovalnica ter povprašajte za strokovni nasvet ali izkušnjo n a>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close