Joj, ta beli tok

Uredništvo, 01. junij 2010.

Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, torej v rodni dobi, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje. Takšen…

Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, torej v rodni dobi, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje. Takšen normalen izcedek je prosojen ali belkast, na zraku pa lahko porumeni.

Razumeti naravo

Narava je poskrbela, da je naše telo odela s kožo in sluznico, ki varujeta vse, kar pokrivata. Ta večplastna prevleka varuje telo in kljubuje zunanjim vplivom. Žleze v koži omogočajo, da je ta vlažna, prožna in hladi naše telo, tanek sloj maščobe pa jo varuje pred škodljivimi vplivi in preprečuje njeno izsušitev. Sluznico ščiti tanek sloj sluzi. Pri obrambi proti mikroorganizmom obema prevlekama pomaga njuna kislost.

Normalen izcedek

Nožnica je povezava med zunanjim svetom in notranjimi rodili, ki ležijo zavarovani v mali medenici. Žleze proizvajajo sluz, ki čisti in ustvarja primerno okolje, podobno kot slina, ki čisti in ustvarja ustrezne razmere v ustni votlini. Zdravo sluznico nožnice naseljujejo bakterije vrste Lactobacillus, ki proizvajajo mlečno kislino in s tem omogočajo, da se škodljive klice ne morejo razmnoževati, saj jim kislo okolje (pH od 3,5 do 4,5) ne ustreza.

Vsaka ženska, zlasti v obdobju med puberteto in menopavzo, torej v rodni dobi, ima nekaj izcedka iz nožnice. To je povsem normalno fiziološko dogajanje. Takšen normalen izcedek je prosojen ali belkast, na zraku pa lahko porumeni.

Količina in lastnosti

Na količino in lastnosti izcedka vpliva več dejavnikov: menstruacijski ciklus, stres, nosečnost, spolna vzburjenost in jemanje nekaterih zdravil, skupaj s hormonsko kontracepcijo.

Največ sluzi je sredi menstruacijskega ciklusa, v času ovulacije. Ta sluz je značilna, saj je prozorna, steklasta in se vleče kot nitka, kar v času, ko je jajčece pripravljeno na oploditev, semenčicam olajša pot do maternice. Številne ženske opažajo večje izločanje sluzi tudi tik pred menstruacijo in med nosečnostjo vse to zaradi vpliva hormonov. Tudi kislost nožnice niha. Najmanjša je tik pred menstruacijo in med njo, zmanjša se tudi med nosečnostjo, zato je takrat možnost okužbe večja. Tudi semenska tekočina in raba spermicidov zmanjšata kislost nožnice. Takšen izcedek iz nožnice je torej samo povečana količina normalnega izločka in sam po sebi ni znak bolezni. Med ženskami se je za to stanje udomačil izraz beli tok.

Vir: Viva.si

Intimni deli človeškega telesa zahtevajo posebno in prilagojeno nego. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close