Kravje mleko, kokošja jajca, pšenica ali soja so glavni krivci

Uredništvo, 31. maj 2010.
Ostalo

Otroci so pogosto alergični na določeno hrano pa tudi mlajši bolniki, ki trpijo za nevrodermitisom, so neredko alergični na določene jedi. Približno vsak tretji otrok,…

Otroci so pogosto alergični na določeno hrano pa tudi mlajši bolniki, ki trpijo za nevrodermitisom, so neredko alergični na določene jedi. Približno vsak tretji otrok, ki ima težjo obliko nevrodermitisa, je imel v zgodnjem otroštvu hujšo alergijo na hrano. »Pri večini primerov sta za nastanek bolezni krivi ena ali dve vrsti hrane, v redkih primerih tri,« pravi dr. Isidor Huttegger z oddelka za pediatrično pulmologijo in alergologijo Paracelzusove zasebne medicinske univerze v Salzburgu. Pri otrocih alergijo najpogosteje povzročajo kravje mleko, kokošja jajca, pšenica ali soja.

Strokovnjaki poudarjajo, da je treba vsak sum na alergijo natančno raziskati, kajti posledice nepojasnjenih alergij so lahko zelo nevarne. Pri nekaterih bolnikih se zgolj poslabšajo simptomi nevrodermitisa na koži, neredko pa nastanejo tudi druge težave, kot so koprivnica, bruhanje in diareja. V najtežjih primerih, ki so na srečo zelo redki, lahko alergija na hrano pri otrocih izzove celo smrtno nevaren alergični šok. »Poleg nasvetov za vzdrževanje diete bi morali biti starši takšnih otrok dodobra seznanjeni tudi s tem, kako ukrepati v morebitnih nujnih primerih,« poudarja dr. Isidor Huttegger.

Na srečo je problem alergije na hrano pri otrocih časovno omejen. Te tegobe največkrat izzvenijo, ko pridejo otroci v šolsko obdobje. Vendar to ne velja za alergije na arašide in druge oreščke, banane in ribe, ki pri večini bolnikov alergične reakcije povzročajo vse življenje.

Testi ne pokažejo vsega

»Postavljanje diagnoze ni težko, če je mogoče nedvoumne simptome pripisati alergiji na hrano in če potem to domnevo potrdijo tudi alergijski testi,« pravi prof. Huttegger, pri čemer pa poudarja, da takšen potek dogodkov v praksi ni pogost. Postavljanje diagnoze je praviloma težje in tudi časovno bolj zahtevno, poleg tega mora potekati v več fazah.

»Pozitiven alergijski test brez ustreznih kliničnih simptomov pove, da gre zgolj za občutljivost, ne pa tudi za alergijo, tako da v takšnem primeru niso potrebna priporočila v zvezi z dieto. Negativen rezultat testa pa, nasprotno, ni zanesljiv dokaz, da bolnik ne trpi za alergijo. Zato je nujno potrebna natančnejša diagnostika, kajti le tako je mogoče zmanjšati škodo, ki nastaja zaradi uživanja hrane, ki povzroča alergijo. Tako se izognemo tudi primerom, ko zdravnik brez pravega razloga bolnikom prepove uživanje določene vrste hrane,« pojasnjuje prof. Huttegger.

Vir: delo.si

Ali vas zanima, kako v vsakdanjem življenju živeti z različnimi vrstami alergij? Obiščite forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:00
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close