Letošnji svetovni dan brez tobaka za zaščito žensk pred trženjskimi vplivi

Uredništvo, 31. maj 2010.
Ostalo

Vodilna tema letošnjega svetovnega dneva brez tobaka je vpliv kajenja in trženja tobačnih izdelkov na ženske . Tobačna industrija po opozorilih WHO vse pogosteje svoje…

Vodilna tema letošnjega svetovnega dneva brez tobaka je vpliv kajenja in trženja tobačnih izdelkov na ženske. Tobačna industrija po opozorilih WHO vse pogosteje svoje trženjske prijeme osredotoča na ženske. V Sloveniji sicer kadi manj žensk kot moških, vendar pa delež kadilcev pada, medtem ko se delež kadilk bistveno ne spreminja.

Od milijarde kadilcev, kolikor naj bi jih bilo po svetu, je 200 milijonov oz. 20 odstotkov žensk, kažejo podatki svetovne zdravstvene organizacije (WHO). In čeprav je med kadilci veliko več moških, študija WHO med mladimi kaže, da se v nekaterih državah oz. regijah uporaba tobaka med dekleti veča. V polovici od 151 držav, ki so bile zajete v raziskavo, je delež kadilk približno enak deležu kadilcev. V nekaterih državah, kot npr. v Bolgariji, Čilu, Kolumbiji, Hrvaški, Mehiki, Novi Zelandiji in Nigeriji, pa kadi več deklet kot fantov.

“Oglaševanje tobaka se osredotoča predvsem na dekleta,” pred letošnjim dnevom brez tobaka, obeležujemo ga 31. maja, pravi pomočnik generalnega direktorja za nenalezljive bolezni in duševno zdravje pri WHO Ala Alwan. Letošnja kampanja svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu brez tobaka opozarja na poskuse tobačne industrije “trženja svojih smrtonosnih proizvodov na način, da povezujejo uporabo tobaka z lepoto in liberalizacijo”.

Mladostnice in mladostniki so po mnenju Helene Koprivnikar z Inštituta za varovanje zdravja za tobačno industrijo še posebej pomembna ciljna skupina, saj se kadilske navade praviloma vzpostavijo do 19. leta starosti. Odrasli redni kadilci so kar v 80 odstotkov do 90 odstotkov razvili kadilske navade in zasvojenost ravno v tem obdobju. Kot navaja, bosta mladostnik oz. mladostnica tudi lojalna kupca, saj kadilci znamko tobačnega izdelka le redko menjajo.

“Zato si proizvajalci tobačnih izdelkov prizadevajo, da bi dobili čim večji tržni delež v tej starostni skupini,” pojasnjuje Koprivnikarjeva. Ob tem dodaja, da se tobačna industrija prepovedim na področju kajenja hitro prilagaja in razvija nove tržne prijeme.

V Sloveniji sodeč po raziskavi Eurobarometer kadi 26 odstotkov ljudi, 24 odstotkov jih je bivših kadilcev, 50 odstotkov pa nekadilcev. V povprečju Slovenci pokadijo 17,2 cigarete na dan, kar je precej nad povprečjem EU. V minulih 12 mesecih je poskušalo prenehati kaditi slabih 30 odstotkov kadilcev.

Tobačni dim po navedbah zdravnikov negativno vpliva na prav vse organe v našem telesu. Je skoraj edini razlog za nastanek kronične obstruktivne bolezni pljuč. Ker cigaretni dim vsebuje številne rakotvorne snovi, povzroča številne rakave bolezni. Kar 90 odstotkov bolnikov z rakom na pljučih je namreč kadilcev.

Kajenje je tudi glavni dejavnik tveganja za raka ustne votline in grla. Kadilci pogosteje zbolevajo za rakom požiralnika, želodca, črevesja, sečnega mehurja, prostate in ledvic. Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj raka dojke, raka materničnega vratu, levkemij, kožnega raka, raka trebušne slinavke in raka v otroštvu. Poleg tega pa je povezano z nastankom kroničnih srčno-žilnih bolezni.

Tobak je vodilni vzrok preprečljivih smrti. Letno zaradi uporabe tobačnih izdelkov umre več kot pet milijonov ljudi po svetu, od tega je milijon in pol žensk. Ženskam je tobačni dim pogosto pretnja tudi v obliki pasivnega kajenja. Zaradi pasivnega kajenja letno po svetu umre približno 430.000 ljudi, od tega približno 64 odstotkov žensk. Zato svetovna zdravstvena organizacija poziva vlade, naj prepovejo vse oblike oglaševanja in promocije tobaka ter da podprejo zakonodajo, ki bi preprečila kajenje v vseh javnih in delovnih prostorih. Prav tako pa organizacija poziva k globalni akciji za zaščito in svobodo žensk pred tobakom.

V primerjavi z nekadilkami so kadilke pogosteje neplodne oz. imajo težave z zanositvijo. Kajenje v nosečnosti poveča tveganje za prezgodnje poroda, mrtvorojencev in smrti novorojencev in lahko povzroči zmanjšanje nastajanja mleka.

Svetovni dan brez tobaka obeležujemo od leta 1987, ko ga je razglasila svetovna zdravstvena organizacija. Na ta dan po vsem svetu različne organizacije in društva proti kajenju skušajo vzpodbuditi kadilce k vsaj 24-urni abstinenci uporabe tobaka, da bi se tako lažje odločili za popolno opustitev kajenja.

Vir: Sta

Ali se sprašujete, če kaditi ali ne kaditi? Ali vas zanima, kako lajšati težave ali kako prenehati? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 19:40
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 19:04
Preberi več

New Report

Close