Zaradi bioloških zdravil tudi revmatološki bolniki lahko živijo polno življenje

Uredništvo, 31. maj 2010.
Ostalo

Res je, da so biološka zdravila draga, a po drugi strani zdravstveni sistem privarčuje posredno: med bolniki je manj invalidnosti, operacij, bolniških odsotnosti V zadnjem…

Res je, da so biološka zdravila draga, a po drugi strani zdravstveni sistem privarčuje posredno: med bolniki je manj invalidnosti, operacij, bolniških odsotnosti

V zadnjem desetletju sta se pri zdravljenju revmatoloških bolezni zgodili dve pomembni spremembi, ki sta povsem spremenili perspektivo bolnikov: bolnike začnejo sedaj zdraviti zelo zgodaj in zelo intenzivno, kar je povsem drugače kot nekoč, za del bolnikov, ki jih ne morejo pozdraviti s klasičnimi zdravili, pa so na voljo biološka zdravila.

Izkazalo se je namreč, je na tiskovni konferenci, posvečeni zdravljenju revmatoloških bolezni z biološkimi zdravili, povedal prof. dr. Matija Tomšič s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, da lahko z zgodnjim intenzivnim zdravljenjem z nekaterimi dokaj enostavnimi in poceni klasičnimi zdravili vse več bolnikov privedejo do stanja, ko nimajo nobenega oteklega in bolečega slepa in lahko povsem normalno živijo.

Prvo biološko zdravilo so na kliničnem oddelku začeli uporabljati pred desetimi leti; to je bil infliximab, prvi iz skupine zaviralcev TNF-alfa. “Nad učinkom zdravljenja smo bili navdušeni,” je povedal Tomšič. Čez čas je prišlo na trg še več TNF-alfa zaviralcev in drugih bioloških zdravil in s temi zdravili zdravijo vse več bolnikov.

Ne samo, da lahko boljše zdravimo, zdravimo tudi prave bolnike, je dodala prof. dr. Sonja Praprotnik, tudi s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana. Po merilih iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja so diagnozo revmatoidni artritis in ankilozirajoči spondilitis postavili, šele ko so se pojavile že rentgenološke spremembe. “Takrat pa žal ne moremo več veliko narediti,” je povedala. Po novejših merilih, ki so jih postavili ob razvoju bioloških zdravil, pa lahko diagnozo postavijo že tri mesece po nastanku težav. Enako velja za psoriatični artritis, ki prizadene ljudi z luskavico, merila za diagnosticiranje in zdravljenje te bolezni pa obstajajo šele od leta 2006.

Usodno točkovanje

Med prvimi je leta 2004 biološko zdravilo začel prejemati gospod Igor. “Zdelo se mi je, kot da sem na Schindlerjevem seznamu, saj si nanj prišel po točkovanju, koliko si star in uničen. Že po prvih odmerkih se je spremenilo vse: lahko začneš normalno funkcionirati, spet sem star 28 let,” je povedal.

Ker so bila na začetku sredstva za biološka zdravila zelo omejena, so z njimi na osnovi točkovanja poskušali pomagati bolnikom, ki so bili terapije najbolj potrebni, je pojasnila Praprotnikova. Danes so ta zdravila že dostopnejša in jih dobijo “praktično vsi bolniki, ki jih potrebujejo oziroma ki ustrezajo kriterijem”

Vir: dnevnik.si

Obiščite forum: Revma, kjer potekajo pogovori oseb, ki imajo težave z revmo na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close