Dan brez tobaka

Uredništvo, 28. maj 2010.
Ostalo

Tobak je najpogostejši posamični vzrok smrti v EU, ki bi jo bilo sicer mogoče preprečiti . V EU vsako leto povzroči okrog 650 000 prezgodnjih…

Tobak je najpogostejši posamični vzrok smrti v EU, ki bi jo bilo sicer mogoče preprečiti. V EU vsako leto povzroči okrog 650 000 prezgodnjih smrti. Velika večina državljanov EU podpira strožje ukrepe za nadzor tobaka.

Raziskava Evrobarometer: trije od štirih Evropejcev podpirajo slikovna zdravstvena opozorila na zavojčkih tobačnih izdelkov in prepoved kajenja v restavracijah. Po drugi strani skoraj vsak tretji Evropejec še vedno kadi, kljub dejstvu, da tobak ubije polovico kadilcev.

Svetovna zdravstvena organizacija je za letos izbrala vodilno temo: ”Ženske in tobak – Vpliv kajenja in trženja tobačnih izdelkov na ženske”.

Komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli: “Tobak vsako leto ubije 650 000 Evropejcev in z zmanjšanjem porabe tobaka bi lahko rešili veliko življenj. Zlasti me skrbi odstotek kadilcev med mladimi. Evropa ne more pasivno gledati, kako si prihodnje generacije s kajenjem zapravljajo zdravje!”

Delež žensk, ki kadijo se povečuje

V svetu se delež žensk, ki kadijo, povečuje, medtem ko so deleži kadilcev med moškimi že dosegli največje vrednosti in v marsikateri državi kajenje med moškimi že upada. V Sloveniji med prebivalci, starimi 15 let in več, kadi manj žensk kot moških in sicer kadi nekaj manj kot 22% žensk (raziskava EHIS, 2007). Delež kadilcev med moškimi že dlje časa upada, medtem ko v deležu kadilk v zadnjih letih ne beležimo večjih sprememb, tudi ne porasta. Med 15-letniki, kot kaže raziskava HBSC iz leta 2006, prav tako kadi manj deklet kot fantov, vsaj enkrat na teden ali pogosteje kadi nekaj več kot 16% 15-letnic.

Direktiva o tobačnih izdelkih

Določa najvišje dovoljene meje za npr. nikotin in katran v cigaretah, proizvajalce obvezuje, da na zavojčkih cigaret uporabljajo besedilna zdravstvena opozorila in obveščajo o sestavinah tobaka, ter prepoveduje uporabo izrazov, kot je “lahke cigarete”. Evropska Komisija sicer trenutno razmišlja o spremembi direktive, da bi zagotovili višjo raven varovanja zdravja in sledili novim dognanjem. Primera takih ukrepov sta potrošnikom zagotoviti več informacij in tobačne izdelke narediti manj privlačne, zlasti za mlade. Komisija namerava predlog revidirane Direktive predložiti v drugi polovici leta 2011.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Kaditi ali ne kaditi? Ali vas zanima, kako lajšati težave ali kako prenehati? Obiščite forum >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close