Gibanje opozarja na namero ZZZS za uvedbo sistema generičnega predpisovanja zdravil

Uredništvo, 28. maj 2010.

V Gibanju za ohranitev javnega zdravstva opozarjajo, da namerava ZZZS z jesenjo uvesti sistem generičnega predpisovanja zdravil. Članica Gibanja Milka Krapež poudarja, da bo imela…

V Gibanju za ohranitev javnega zdravstva opozarjajo, da namerava ZZZS z jesenjo uvesti sistem generičnega predpisovanja zdravil. Članica Gibanja Milka Krapež poudarja, da bo imela taka nestrokovna rešitev za bolnike negativne posledice na zdravju, to pa lahko posredno pomeni tudi povečanje stroškov za zdravljenje.

Farmacevtka Nada Irgolič je na današnji novinarski konferenci gibanja opozorila, da strokovni argumenti govorijo proti takemu sistemu, ki ga imajo le v štirih državah na svetu. Opozorila je, da je to vprašanje, o katerem bi se morala opredeliti medicinska in farmacevtska stroka ter bolniki.

Farmacevt bo moral bolniku izdati najcenejše zdravilo z učinkovino, ki mu jo bo predpisal zdravnik. Pri kroničnih bolnikih je teoretično možno, da bo bolnik dobil v enem letu štiri različna zdravila za neko bolezen, pa je opozorila Krapeževa.

V gibanju ob tem opozarjajo, da na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, ki načrtujeta nov sistem, nimajo nobenega izračuna, ki bi dokazal pozitivne učinke tega sistema, in kakšni so potencialni stroški zaradi zdravljenja zapletov ob menjavi zdravil. Po oceni Irgoličeve snovalci sistema razmišljajo le o finančnih učinkih, ne pa o koristi ljudi.

Krapeževa opozarja, da pri sistemu generičnega predpisovanja ne gre zgolj za to, da se zamenja originalno zdravilo z generikom, temveč se lahko glede na trenutno najnižjo ceno zamenja katerokoli zdravilo, tudi generika z generikom.

Ob tem Krapeževa opozarja tudi na to, da je industrija generičnih zdravil v zadnjih letih najbolj v porastu v Indiji in na Kitajskem. “Ne trdimo, da so vsa njihova zdravila vprašljive kakovosti, toda v poplavi generikov, ki bo zanesljivo preplavila tudi evropski trg, bomo v naše lekarne dobili vse mogoče,” je prepričana članica gibanja.

V gibanju izpostavljajo tudi poseben vidik predpisovanja zdravil. V Sloveniji je več kot 12.000 bolnikov, ki jemljejo več kot 10 zdravil hkrati, več kot 3000 pa je takih, ki jemljejo celo več kot 15 zdravil skupaj. Pri teh so nevarnosti stranskih učinkov še večje. Krapeževa pa je izpostavila tudi bolnike s psihičnimi motnjami. Pri teh lahko zamenjava zdravila pomeni, da bo bolnik prenehal z zdravljenjem, pride lahko tudi do težav zaradi stranskih učinkov. “Tako na pamet se takih sprememb ne bi smelo uvajati,” je prepričana Krapeževa.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close