ZZZS: Izdatki za zdravila naraščajo, ukrepi bodo potrebni

Uredništvo, 28. maj 2010.

Obvezno generično predpisovanje zdravil je eden od možnih ukrepov, s katerim bi lahko preprečili zaustavitev uvajanja najnovejših zdravil, na ZZZS odgovarjajo na očitke Gibanja za…

Obvezno generično predpisovanje zdravil je eden od možnih ukrepov, s katerim bi lahko preprečili zaustavitev uvajanja najnovejših zdravil, na ZZZS odgovarjajo na očitke Gibanja za ohranitev javnega zdravstva. Poudarjajo, da izdatki za zdravila v Sloveniji naraščajo najhitreje izmed vseh izdatkov za zdravstvo.

V gibanju so na današnji novinarski konferenci negativno ocenili namere Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da  jeseni uvede sistem generičnega predpisovanja zdravil. Na ZZZS opozarjajo, da poraba zdravil v Sloveniji nenehno narašča, ključna vzroka sta hitro naraščanje števila bolnikov, ki prejemajo najdražja zdravila, in vse več novih, izjemno dragih tarčnih oz. bioloških zdravil.

Vse države, ki so uvedle ta mehanizem, bistveno uspešneje obvladujejo izdatke za zdravila in lažje uvajajo nova, pojasnjujejo na zavodu. Navajajo, da so to že uvedle skandinavske države, Velika Britanija, Portugalska, Španija, Češka, Nizozemska in druge.

Ob tem zagotavljajo, da to za bolnike ne bi pomenilo nobene pomembne novosti, saj gre le za nadgradnjo zdajšnjega sistema. Zamenjave zdravil se namreč v lekarnah dogajajo že zdaj zaradi sistema najvišjih priznanih vrednosti, kadar oseba ni pripravljena doplačati razlike do polne vrednosti dražjega medsebojno zamenljivega zdravila, pojasnjujejo.

Na ZZZS zagotavljajo, da bi bili tisti bolniki, ki iz zdravstvenih razlogov potrebujejo točno določeno zdravilo, zaščiteni in bi to zdravilo lahko prejemali brez doplačila.

Dodajajo še, da se zdravniki že danes samostojno odločajo, ali bodo zdravilo predpisali z lastniškim imenom proizvajalca ali s splošnim imenom, torej imenom zdravilne učinkovine. V primeru, da zdravnik predpiše zdravilo s splošnim imenom, jakostjo ter obliko, je torej že danes farmacevt dolžan izdati najcenejše zdravilo glede na predpis, to pa je lahko tudi originalno zdravilo, če je najcenejše.

“Želimo, da bi se zdravniki v utemeljenih primerih te možnosti posluževali bolj pogosto, še posebej zato, ker jim letos z uvedbo informacijskega sistema neposrednega (on-line) dostopa do podatkov o izdanih zdravilih omogočamo pooblaščen vpogled v vsa dejansko izdana zdravila bolniku, ki ga zdravijo, in s tem celovit pregled nad terapijo, kar omogoča še bolj kakovostno zdravljenje bolnikov,” še dodajajo na ZZZS.

Poudarjajo sicer, da takih pravil predpisovanja zdravil sami, brez ustrezne pravne podlage, ne morejo uvesti. Na ministrstvu v zvezi s tem pojasnjujejo, da mora zavod pripraviti predlog sprememb obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
12.07.2021. ob 21:25
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close