Po mnenju vlade postopek pri menjavi stavbe IVZ ustrezen

Uredništvo, 28. maj 2010.
Ostalo

Pri menjavi stavbe Inštituta za varovanje zdravje RS na Trubarjevi ulici v Ljubljani za stolpiča Dunajski kristali so upoštevani vsi postopki za doseganje čim višje…

Pri menjavi stavbe Inštituta za varovanje zdravje RS na Trubarjevi ulici v Ljubljani za stolpiča Dunajski kristali so upoštevani vsi postopki za doseganje čim višje kupnine za državo, je zapisano v gradivu po seji vlade. Predpogodbo za menjavo stavb so sklenili s podjetjem Mabra inženiring, ki je vrednost svoje stavbe znižal za 3,3 milijona evrov.

Vlada v odgovoru na sklep odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje v zvezi s proučitvijo pravilnosti uporabe zakonskih postopkov in metod za določitev najvišje možne kupnine pri menjavi tega objekta ocenjuje, da je bil pred odločitvijo o sklenitvi predpogodbe vseskozi upoštevan kriterij doseganja najvišjih možnih ekonomskih rezultatov pri določanju vrednosti nepremičnine v lasti države.

Kot so se odločili na vladi, lahko z družbo Mabra Inženiring zaradi še neizgrajenih in zemljiškoknjižno neurejenih omenjenih poslovnih prostorov sklenejo zgolj predpogodbo, pogodbo pa, ko bodo izpolnjene vse s predpogodbo določene obveznosti.

Po prvi cenitvi vrednosti stavbe na podlagi mednarodno veljavnih standardov je višina vrednosti znašala deset milijonov evrov, ministrstvo za zdravje pa je nato pridobilo še eno cenitev stavbe na Trubarjevi. Na osnovi te cenitve v višini 12,9 milijona evrov sta se tako ministrstvo za zdravje kot Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) neposredno pogajala s potencialnimi interesenti nakupa objekta, svojo ponudbo o menjavi pa je nato podala Mabra Inženiring.

Kot so zapisali, neposredno menjavo dopušča zakon o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin, ki določa sklenitev menjalne pogodbe pod pogojem, da se vrednost državnega premoženja ne zmanjša in da razlika med zamenjanima nepremičninama ni večja od 20 odstotkov oziroma največ 80.000 evrov.

Ker je bila vrednostna razlika med nepremičninama višja, je Mabra vrednost svojih stolpičev Dunajski kristali znižala s slabih 16,3 milijona evrov na dobrih 19.000 evrov več od vrednosti stavbe na Trubarjevi. Čeprav je bila razlika v korist države, ministrstvo takšne sklenitve menjalne pogodbe ne bi smelo predlagati, so pojasnili.

V tem primeru bi lahko na ministrstvu uporabili postopek prodaje objekta na javni dražbi ali prek javnega zbiranja ponudb, vendar bi tako država iztržila kvečjemu izhodiščno ocenjeno vrednost nepremičnine, torej deset milijonov evrov. IVZ bi tako še nadalje posloval na petih lokacijah, v veljavi pa bi ostali tudi vsi najemi, ki jih ima ministrstvo za zdravje sklenjene za delo nekaterih notranjih organizacijskih enot, pojasnjujejo na vladi. S pridobitvijo nove nepremičnine bodo dejavnosti, ki ne vključujejo laboratorijev, združene na eni lokaciji.

Ministrstvo za javno upravo je na zahtevo vlade opravilo tudi revizijo cenitve, ki je pokazala, da se vrednost stavbe na Trubarjevi giblje med osem in 12,9 milijona evrov.

Vir: dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 07:45
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close