Okusna, zdrava in celo modna

Uredništvo, 27. maj 2010.
Ostalo

Tisti, ki ste na svojih vrtičkih marca posejali prvo rukolo, zdaj že uživate v njenih sadovih. Samonikla sredozemska rastlina je značilna za obmorske kraje, a…

Tisti, ki ste na svojih vrtičkih marca posejali prvo rukolo, zdaj že uživate v njenih sadovih. Samonikla sredozemska rastlina je značilna za obmorske kraje, a uspeva tudi drugje. V zadnjih letih je našla prostor v sodobnih kulinaričnih smernicah. Rukolo zasledimo na jedilnikih skorajda vsake restavracije. Njen okus je močan in malce pikanten, morda se bo komu zdel nekoliko grenkoben, najizrazitejši pa je poleti, ko sončni žarki potegnejo iz rastline najboljše.

Semena rukole se lahko poseje zgodaj spomladi, saj ni pretirano občutljiva za vremenske spremembe. Posejte jih v prej pripravljena tla, nabirali pa jo boste že 40 dni po setvi. Prednost je torej tudi v tem, da jo lahko sejete večkrat na leto in si privoščite mlade in sveže liste. Če nimate vrta, imate pa balkon, si jo ravno tako lahko privoščite. Priskrbite si korita z zemljo, posejte semena in nad rezultatom boste prijetno presenečeni. Rastlina je odporna proti raznim boleznim, do živega ji ne morejo niti vrtni škodljivci. Le redno jo zalivajte, pa vam bo prinesla okusen pridelek.

Divja rukola

Zelišče, ki so ga najprej začeli gojiti v Aziji in južni Evropi, je kulinarični razcvet doživelo že v 18. stoletju, kasneje pa tonilo v pozabo. Obdržalo se je le v italijanski kuhinji. Na območju Sredozemlja so jo uporabljali že v antiki, pozneje pa se je razširila v srednjo in zahodno Evropo. Ker naj bi delovala kot afrodiziak, je bilo v srednjem veku gojenje rukole v samostanskih vrtovih prepovedano. Kasneje so nanjo pozabili, zadnja leta, ko različna zelišča v kuhinji pridobivajo pomen, pa je znova postala priljubljena in celo modna.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum: Vrtičkarstvo in zelišča ter delite svoja mnenja in izkušnje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,558
26.09.2021. ob 09:23
285,003
06.10.2021. ob 09:47
110,295
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close