Ministrstvo za šolstvo s strategijo nad prekomerno telesno težo otrok

Uredništvo, 27. maj 2010.
Ostalo

V Sloveniji in svetu je opazno naraščanje primerov prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih. V prizadevanju za bolj zdrav življenjski slog te…

V Sloveniji in svetu je opazno naraščanje primerov prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih.

V prizadevanju za bolj zdrav življenjski slog te populacije so na ministrstvu za šolstvo pripravili projekt Zdrav življenjski slog, ki so ga danes predstavljali občinam, šolam in zainteresiranim javnim zavodom. Predstavniki občin, osnovnih šol, zavodov, registriranih za dejavnost v športu, ter društev v javnem interesu (nacionalnim panožnim športnim zvezam, športnim društvom, športnim klubom idr.), so se danes na ministrstvu seznanili s projektom, ki se sofinancira s sredstvi Evropskega socialnega sklada.

Cilj projekta je dodatno spodbuditi osnovnošolske otroke k oblikovanju zdravega življenjskega sloga. Želijo si, da bi s pomočjo dodatne športne aktivnosti aktivno vključili vsaj 20 odstotkov osnovnošolske populacije, poleg tega bi radi zainteresiranim učencem zagotovili pet ur športne aktivnosti na teden.

S projektom bi radi tudi odpravili posledice negativnih vplivov sodobnega načina življenja – na primer vadba za primerno telesno držo, odpravljanje ploskosti stopal, odpravljanje debelosti in razvoj splošne vzdržljivosti, pojasnjujejo na ministrstvu za šolstvo.

Kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, se je razširjenost debelosti v zadnjih dveh desetletjih povečala za trikrat. Debelost je vzrok številnih kronično nenalezljivih bolezni. Ključni dejavniki za razvoj debelosti so predvsem nezdrave prehranske navade ter nezadostna telesna dejavnost.

Skozi projekt skušajo na ministrstvu otrokom, vključenim v program, zagotoviti priporočeno vsakodnevno strokovno vodeno vadbo, v skladu s priporočili EU smernic za telesno dejavnost in v skladu s vladno strategijo na področju telesne dejavnosti za krepitev zdravja od 2007 so 2012, ki ima pozitivne učinke na zdravje otrok, so še zapisali na ministrstvu.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 07:45
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close