Celjska bolnišnica kot prva v Sloveniji v svoje delo uvedla robotsko kirurgijo

Uredništvo, 27. maj 2010.

Celjska bolnišnica je v začetku maja kot prva v Sloveniji v svoje delo uvedla kirurškega robota da Vinci oz. aparat, ki združuje prednosti laparaskopskega in…

Celjska bolnišnica je v začetku maja kot prva v Sloveniji v svoje delo uvedla kirurškega robota da Vinci oz. aparat, ki združuje prednosti laparaskopskega in klasičnega načina operiranja ter omogoča minimalno invazivno kirurgijo na številnih področjih, je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal vodja projekta Sandi Poteko.

Direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc je dejal, da so za robotski sistem da Vinci odšteli 1,7 milijona evrov. Doslej so z novo z tehnologijo operirali šest bolnikov, ki so imeli rak prostate. Ena operacija stane 5600 evrov, kljub tako visoki ceni pa bolnikom za tovrstno operacijo ni treba nič prispevati.

Strokovna direktorica celjske bolnišnice Frančiška Škrabl Močnik je namreč pojasnila, da so v Sloveniji vse operacije bolnikov z rakom brezplačne. Ker so stroški zdravljenja z robotsko kirurgijo višji od sedanjih stroškov, ki jih priznava Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), so se v celjski bolnišnici odločili, da bodo poskusili razliko v ceni, ki znaša približno 1000 evrov, pokriti z donacijskimi sredstvi. S svojo prošnjo se je tako celjska bolnišnica že obrnila na večja slovenska podjetja.

Po besedah Ferjanca je pokrivanje razlike v ceni z donacijami kratkotrajna rešitev, zato si bodo pri ZZZS prizadevali za višjo ceno operacij, izvedenih z robotom.

Poteko je predstavil tudi potek operacije z robotom. Dejal je, da sta za izvedbo vseh večjih operativnih posegov potrebna le dva kirurga, in ne trije kot pri laparoskopskih in klasičnih operativnih posegih. Slika, ki jo vidi operater v kirurški konzoli, je tridimenzionalna in desetkrat povečana. Robot ima vgrajen tudi filter, ki odpravi tremor rok, zato je gibanje inštrumentov natačnejše. Pri načrtovanju inštrumentov so sledili naravnemu gibanju rok v zapestju in ga presegli, zato se inštrumenti lahko obračajo še bolj fleksibilno kot človeška roka.

Trenutno se robotska kirurgija največ uporablja v urologiji in ginekologiji. Tudi v celjski bolnišnici so se potem, ko je celotna ekipa poleg drugih usposabljanj opravila še trening v Strasbourgu, robota začeli uporabljati na urologiji. Z njim operirajo bolnike z rakom prostate, za tovrstno operacijo pa sta za zdaj usposobljena le dva kirurga.

Po mnenju Poteka se z uporabo robotske kirurgije zmanjšata neželeni posledici odstranitve prostate, kot sta uhajanje seča in erektilna motnja.

Po njegovih napovedih bodo z robotskim sistemom kasneje izvajali tudi druge posege na urologiji, robotsko kirurgijo pa uvajali še v druge kirurške dejavnosti.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,198
29.07.2021. ob 07:40
Preberi več

New Report

Close