Več silicija – manj celulita

Uredništvo, 25. maj 2010.
Ostalo

S silicijem do sijočega videza Pri pomanjkanju silicija koža postane nagubana in neprožna, pojavi se celulit, lasje in nohti so krhki, lomljivi in brez leska,…

S silicijem do sijočega videza

Pri pomanjkanju silicija koža postane nagubana in neprožna, pojavi se celulit, lasje in nohti so krhki, lomljivi in brez leska, vezivno tkivo v arterijah, kitah in sklepih je manj prožno, kosti in hrustanec pa krhki. Temu se lahko izognemo tako, da nenehno obnavljamo zaloge silicija, zaradi česar je redno uživanje silicija ključnega pomena. Toda pri izbiri prehranskega dopolnila kot vira silicija moramo biti pozorni.

Silicij je sestavni del vseh živih organizmov, tako rastlin kot tudi živali. V zemeljski skorji je drugi najpogostejši element, medtem ko je v našem telesu prisoten zgolj v sledovih, saj ga je vsega skupaj samo 1,4 g. Velik del ga vsebujejo celice, ki se hitro delijo (lasje, nohti, koža …), nujno potreben je tudi za vsa vezivna tkiva, kosti in hrustanec.

Človeški organizem ne zmore tvoriti silicija, zato ga moramo nenehno dobivati s hrano. Silicij je najti v številnih živilih, kot so grah, soja, integrirana žita, grozdje, repa, rjavi riž, ječmen … Večje količine silicija vsebujejo njivska preslica in diatomeje. V mesu ga skorajda ni.

Starejši manj

Preskrba telesa s silicijem je s staranjem čedalje slabša, saj organizem postopoma izgublja zmožnost resorpcije in skladiščenja silicija. Znanstveniki so ugotovili, da imajo mlajši ljudje v celicah za 34 odstotkov več silicija kot ljudje v poznejših življenjskih obdobjih.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum: Zdravstveni wellness in povprašajte za nasvet na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close