22 milijonov evropskih otrok je pretežkih, od tega 5 milijonov debelih

Uredništvo, 24. maj 2010.
Ostalo

Zaradi naraščajočega števila debelih Evropejcev in s tem povezanih nenalezljivih bolezni danes v EU poteka prvi Evropski dan debelosti. Debelost predstavlja v EU resen javnozdravstveni…

Zaradi naraščajočega števila debelih Evropejcev in s tem povezanih nenalezljivih bolezni danes v EU poteka prvi Evropski dan debelosti. Debelost predstavlja v EU resen javnozdravstveni problem, posebej zaskrbljujoča pa je med otroki in mladostniki. Približno 22 milijonov otrok v EU je pretežkih, od tega jih je 5 milijonov debelih.

Slogan letošnjega dogodka je “pet do deset za bolj zdravo Evropo”. Če debel človek izgubi 5 do 10 odstotkov telesne teže, pomembno izboljša zdravje – pojavnost diabetesa se zmanjša do 58 odstotkov, možnost obolenja za srčnimi boleznimi se pri moških zmanjša za 48 odstotkov in pri ženskah pa 40 odstotkov, so zapisali v Lekarniški zbornici Slovenije.

Debelost zmanjšuje kakovost življenja, povečuje obolevnost in skrajšuje življenjsko dobo. Čezmerna prehranjenost in debelost sta pomembna vzroka za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni. Debelost je povezana s povečanim tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in različnih vrst raka, z nastankom povišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni, je dejavnik tveganja za nastanek jetrnih bolezni, žolčnih kamnov, ortopedskih zapletov, dermatoloških sprememb, nevroloških motenj in hormonskih motenj ter psihosocialnih posledic. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije sta namreč debelost in prekomerna prehranjenost odgovorni za več kot milijon smrti vsako leto.

Naraščajoči trend debelosti je posebej zaskrbljujoč med otroki in mladostniki, zaznati pa ga je tudi pri otrocih in mladostnikih v Sloveniji. Po podatkih fakultete za šport v Sloveniji delež normalno prehranjenih otrok in mladostnikov, starih med 7 in 19 let, upada. Med leti 1987 in 2007 je delež čezmerno težkih fantov narasel v povprečju z 12,9 odstotka na 21,2 odstotka, deklet pa s 13,1 odstotka na 18,2 odstotka. Delež debelih fantov je v istem obdobju narasel z 2,7 odstotka na 7,7 odstotka in deklet z 2,5 odstotka na 5,9 odstotka.

Raziskava o razširjenosti čezmerne prehranjenosti in debelosti med otroki in mladostniki (2005), ki so jo opravili na Pediatrični kliniki, pa kaže, da je med petletniki čezmerno prehranjenih 18,4 odstotkov dečkov in 20,9 odstotkov deklic, predebelih pa 9 odstotkov dečkov in 7,9 odstotka deklic te starosti.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se Slovenija med 41 evropskimi in severnoameriškimi državami po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča v prvo tretjino držav. V teh državah se deleži čezmerno hranjenih in debelih gibljejo med šest in 30 odstotki, povprečje vseh pa znaša 13 odstotkov, so sporočili z inštituta za varovanje zdravja.

V Sloveniji so leta 2005 bolezni srca in ožilja predstavljale 38 odstotkov vseh smrti. Da bi zajezili širjenje epidemije prekomerne prehranjenosti in debelosti, je treba ponuditi pomoč posameznikom, ki želijo doseči zdravo telesno težo. V Sloveniji so delavnice zdravega hujšanja dostopne vsem, ki imajo težave s telesno težo. Delavnice izvajajo v zdravstveno vzgojnih centrih, ki so v vseh večjih zdravstvenih domovih v regijah.

Vir: Sta

Se soočate s prenizko ali prekomerno težo? Posvetujte se na spletnem forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close