Med srednješolci resen problem zasvojenost z igrami na srečo

Uredništvo, 24. maj 2010.
Ostalo

Med komaj polnoletnimi mladimi je na Goriškem 2,57 odstotka, na Dolenjskem pa kar 3,73 odstotka patoloških odvisnikov z igrami na srečo, med katerimi prevladujejo fantje…

Med komaj polnoletnimi mladimi je na Goriškem 2,57 odstotka, na Dolenjskem pa kar 3,73 odstotka patoloških odvisnikov z igrami na srečo, med katerimi prevladujejo fantje. To je pokazala raziskava, ki jo je opravila novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) in katere rezultati so po besedah dekana Matevža Tomšiča zaskrbljujoči.

Omenjena raziskava, ki jo je FUDŠ kot prvi v Sloveniji opravil med 1113 srednješolci na Goriškem in Dolenjskem, je pokazala na veliko odvisnost mladih tako od klasičnih kot posebnih iger na srečo. Med mladimi, ki v prostem času večkrat igrajo na srečo, je na Goriškem 13,6 odstotka takšnih, pri katerih bi zaradi igranja lahko prišlo do problemov. Na Dolenjskem je takšnih 11,55 odstotka, slovensko povprečje pa je 7,81 odstotka. Kot je ob predstavitvi raziskave povedal dekan FUDŠ Matevž Tomšič, je zaskrbljujoče število patoloških igralcev med srednješolci, to je tistih, ki bi že potrebovali zdravljenje odvisnosti.

Med mladimi, ki so med igre na srečo zašli v prvi vrsti zaradi radovednosti na Goriškem ter zaradi sprostitve in razvedrila na Dolenjskem, so najbolj priljubljene športne stave ter kartanje s prijatelji za denar. Bolj kot so novogoriški raziskovalci pričakovali, pa so med mladimi priljubljene tudi igre na srečo, ki jih prirejajo v živo, torej v igralnicah.

“Med dijaki so bolj prisotne tiste igre, ki so bolj tvegane; pri odraslih je to ravno obratno,” je še poudaril Tomšič. Po njegovem je problematično tudi, da so številne igre na srečo dostopne tudi preko interneta in je zato nadzor nad njimi skorajda nemogoč.

Mladi, ki danes še nimajo finančnih sredstev za igre na srečo, kažejo resno tendenco k razvoju nekontroliranega igranja na srečo. “Lahko torej trdimo, da bo čez deset let oseb z resnimi težavami z igrami na srečo več kot danes,” je rezultate raziskave povzela raziskovalka novogoriške fakultete Mirna Macur. Prav zato bi morali v Sloveniji podpreti družbeno odgovorno igralništvo ter mlade začeti ozaveščati o pasteh igralništva. Dijaki na Goriškem so skoraj vsi pritrdilno odgovorili, da bi znali poiskati pomoč, če bi jo zaradi odvisnosti potrebovali.

Nekemične odvisnosti (od iger na srečo in interneta) so veliko hujše kot kemične odvisnosti (od alkohola, tobaka ali prepovedanih drog) in so tudi težje ozdravljive, je za STA povedal vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli. “Že prepoznati jih je veliko težje kot kemične odvisnosti, saj niso vidne navzven, pač pa jih lahko prepoznavamo le po spremenjenem obnašanju zasvojencev,” je še dejal.

Po njegovih besedah je samo ena ambulanta za zdravljenje tovrstnih odvisnosti v Sloveniji občutno premalo. Najprej pa bi se morali začeti pogovarjati o teh problemih med mladimi in pripraviti preventivne programe, ki bi mlade od začetka osnovne šole dalje ozaveščala o zasvojenostih z igrami na srečo.

Vir: Sta

Vas zanima, kako iz omame ponovno v življenje? Kakšna je pot, ki vodi iz kroga odvisnosti? Obiščite forum >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,556
26.09.2021. ob 09:23
285,001
22.10.2021. ob 07:07
110,295
22.10.2021. ob 07:17
Preberi več

New Report

Close