Presaditev ledvice predstavlja najbolj kakovostno zdravljenje kronične ledvične odpovedi

Uredništvo, 24. maj 2010.
Ostalo

Ljubljana – V zadnjih dobrih dveh tednih so v UKC Ljubljana ledvico presadili kar 12 bolnikom. Največja gneča je bila v nedeljo, 16. maja, ko…

Ljubljana – V zadnjih dobrih dveh tednih so v UKC Ljubljana ledvico presadili kar 12 bolnikom. Največja gneča je bila v nedeljo, 16. maja, ko so v 17 urah opravili kar pet presaditev ledvic. O tem ter kaj presaditev ledvice prinese bolniku, smo se pogovarjali z Boštjanom Kersničem, dr. med., specializantom nefrologije, ki je bil v ekipi petih nefrologov, ki je tisti konec tedna za presaditev pripravila pet ledvičnih bolnikov.

“Posebnosti tisti dan ni bilo, razen da ni bilo časa niti za počitek niti za osnovne potrebe. Tako da sem šele v ponedeljek zjutraj, ko sem predal službo, uspel poskrbeti za svojo diurezo,” se je pošalil v petek, ko smo obiskali Klinični oddelek za nefrologijo UKC Ljubljana, kjer je po operaciji okrevalo šest zadnje presajenih bolnikov.

Kaj bolniku prinese presaditev ledvice?

Pri bolniku s kronično ledvično odpovedjo je treba, da lahko živi, vzpostaviti zdravljenje, ki nadomesti delovanje ledvic. Sam si rad predstavljam, da je to zdravljenje sestavljeno iz treh olimpijskih krogov: eden je hemodializa, ki je najbolj razširjen način zdravljenja ledvične odpovedi, in kjer čistimo kri prek umetne ledvice z zunajtelesnim krvnim obtokom, drugi krog predstavlja peritonealno dializo, kjer kri čistimo s pomočjo trebušne votline, tretja možnost pa je presaditev ledvice umrlega ali živega darovalca. Darovalcu odstranijo ledvico in jo vsadijo v telo bolnika, kjer začne opravljati svoje funkcije. Bolnik tako ne potrebuje več nadomestnega zdravljenja z dializo, prejema pa zdravila, da ledvice telo ne zavrne.

Je presaditev ledvice boljši način zdravljenja kot dializa?

Podatki do sedaj kažejo, da presaditev predstavlja dolgoročno gledano najbolj kakovostno zdravljenje kronične ledvične odpovedi: izboljša se preživetje bolnikov, zmanjša se število srčno-žilnih zapletov… Zelo pomemben je tudi socialni vidik; pri hemodializnem zdravljenju je bolnik primoran tri- ali večkrat na teden priti v dializni center vsaj za štiri ure, po presaditvi pa to odpade. Si pa lahko vsak bolnik sam izbere obliko zdravljenja ledvične odpovedi, za katero meni, da mu najbolj ustreza.

Vir: dnevnik.si

Vas zanima, kako in kdaj lahko postanete darovalec? Obiščite forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 12:35
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close