Boljša uporaba bioloških odpadkov

Uredništvo, 21. maj 2010.
Ostalo

Vsako leto Evropejci  proizvedemo 88 milijonov ton biološko razgradljivih odpadkov , ki bi jih lahko uporabili kot obnovljiv vir energije ali reciklirali. Evropska komisija je…

Vsako leto Evropejci  proizvedemo 88 milijonov ton biološko razgradljivih odpadkov, ki bi jih lahko uporabili kot obnovljiv vir energije ali reciklirali. Evropska komisija je predstavila ukrepe za izboljšanje ravnanja z biološkimi odpadki v EU.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik: “V EU že imamo sistem zakonodaje, ki ureja odlaganje bioloških odpadkov. Vendar lahko z boljšim izvajanjem in izvrševanjem pridobimo še več koristi iz bioloških odpadkov. To ne bo le pomagalo v boju proti podnebnim spremembam, temveč bo proizvodnja komposta in bioplina dobre kakovosti prispevala tudi k varovanju okolja in upočasnjevanju izgube biotske raznovrstnosti.”

Biološki odpadki – neizkoriščene možnosti

Glavna okoljska grožnja, ki jo povzročajo biološki odpadki, je metan, močen toplogredni plin, ki se sprošča iz bioloških odpadkov in je 25 krat močnejši od ogljikovega dioksida. Če bi se povečal obseg predelave bioloških odpadkov, bi bila najbolj vidna in pomembna prednost zmanjšane emisije toplogrednih plinov, ki so za leto 2020 ocenjene na okoli 10 milijonov ton CO2.

Komisija ocenjuje, da bi iz bioloških odpadkov do leta 2020 lahko proizvedli približno tretjino potrebnega bioplina, ki ga uporabljamo kot gorivo v prometu.  Z učinkovito predelavo bioplina bi lahko delno zamenjali mineralna gnojila in tako ohranjali kakovost tal v EU.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Eko je način življenja in razmišljanja. Obiščite spletni forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:00
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close