WHO z novo strategijo nad prekomerno uživanje alkohola

Uredništvo, 21. maj 2010.
Ostalo

Udeleženci letne skupščine Svetovne zdravstvene organizacij (WHO), ki v teh dneh poteka v Ženevi, so soglasno sprejeli strategijo za zmanjšanje prekomernega uživanja alkohola v svetu…

Udeleženci letne skupščine Svetovne zdravstvene organizacij (WHO), ki v teh dneh poteka v Ženevi, so soglasno sprejeli strategijo za zmanjšanje prekomernega uživanja alkohola v svetu, poročajo tuje tiskovne agencije. Strategija članice WHO poziva, da z uvedbo ustreznih ukrepov omejijo zlorabo alkohola.

Prekomerno uživanje alkohola je bilo leta 2004 po ocenah WHO vzrok za poltretji milijon smrti, mnogi pa so imeli poleg tega zaradi alkohola različne zdravstvene težave, vključno z odpovedjo jeter. Danes sprejeta strategija predvideva tako neposredne ukrepe za zdravljenje posledic zlorabe alkohola, kot tudi posredne ukrepe, predvsem v smislu osveščanja o posledicah, ki jih prinaša prekomerno uživanje alkohola.

Strategija se poleg tega osredotoča na omejevanje oglaševanja in dostopnosti do alkohola ter poziva k sprejetju pravil glede cen alkoholnih pijač. Proizvajalci alkoholnih pijač so že izrazili negodovanje zaradi načrtovanih omejitev. Svoje nestrinjanje so utemeljili z argumentom, da sami zagotovo ne oglašujejo prekomernega pitja alkohola, ki je predpogoj za vse zdravstvene nevšečnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Udeleženci WHO v teh dneh sicer razpravljajo tudi o resoluciji o oglaševanju in prodaji hrane in brezalkoholnih pijač otrokom. Debelost ter srčne in druge bolezni, ki so posledica slabih prehranjevalnih navad med otroki, so bile povod, da se WHO na tokratni letni skupščini zavzema tudi za bolj stroga pravila na tem področju.

Predstavniki 193 držav članic WHO se na tokratni skupščini, ki se bo zaključila v petek, sicer osredotočajo predvsem na posledice pandemije nove gripe in na boj proti tuberkulozi in aidsu, precej pozornosti pa so namenili tudi posledicam, ki jih prinašajo uživanje ponarejenih zdravil in, kot omenjeno, prekomerno uživanje alkohola.

Vir: Sta

Obiščite spletni forum: Alkohol in preberite izkušnje, mnenja in ikušnje oseb ali svojcev, ujetih v primež alkohola na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close