Evropski komisar za zdravje poziva k izboljšanju preventivnega delovanja

Uredništvo, 21. maj 2010.
Ostalo

Na ministrstvu za zdravje je danes minister za zdravje Dorjan Marušič gostil evropskega komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov Johna Dallija. Oba sogovornika sta izrazila…

Na ministrstvu za zdravje je danes minister za zdravje Dorjan Marušič gostil evropskega komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov Johna Dallija. Oba sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad potekom dogovorov, Dalli pa je še posebej izpostavil, da mora Evropa več pozornosti na področju zdravja nameniti preventivi.

Marušič je pojasnil, da sta z evropskim gostom izmenjala poglede na zdravstvene sisteme, še posebej je minister izpostavil slovenske dosežke na področju promocije, preventive in varovanja zdravja. Nekateri slovenski dosežki so znani tudi v evropskem prostoru, tako na primer dosežki, ki so sledili zakonu o omejevanju tobačnih produktov. “Kot veste, imamo Slovenci najnižji delež kadilcev po raziskavi Eurobarometer, 17,5 odstotka,” je izpostavil Marušič.

Sogovornika sta razpravljala tudi o temi uživanja alkohola med mlajšimi, kar je tudi pereč problem v Sloveniji. Kot je poudaril Marušič, je tu ključnega pomena grajenje mrež, saj lahko velik napredek na tem področju dosežemo le s sodelovanjem.

Tretja točka, ki jo je izpostavil Marušič, je dosežek na področju obvladovanja rakavih bolezni. Slovenija je namreč nosilka evropskega projekta na tem področju. Sogovornika sta se dotaknila tudi sprejete direktive na področju transplantacij – Slovenija tega zakona v parlamentu ni sprejela – ter o prihajajoči direktivi o prostem pretoku pacientov. “Razprava je bila zelo prijetna,” je poudaril Marušič in dodal, da je slišal precej pohval na račun slovenskega zdravstvenega sistema.

Dalli je Sloveniji čestital za napredek v preteklih letih, na primer napredek pri uporabi tobaka. Tudi sam je izpostavil velik pomen sodelovanja ter izmenjave mnenj in izkušenj med evropskimi državami, še posebej pa se je zavzel za delovanje na področju preventive, ki je po njegovih besedah “boljša in cenejša od zdravljenja”.

Le tri odstotke vseh izdatkov za zdravstvo evropske države namenjajo preventivi, je izpostavil Dalli. To je potrebno izboljšati, saj bomo s tem lažje dosegli tudi vzdržnost zdravstvenih sistemov. Izpostavil je, da bomo morali v prihodnje spreminjati način življenja, državljanom bo tako potrebno približati bolj zdrav način življenja že od ranega otroštva naprej.

Med svojimi prioritetami je komisar izpostavil še potrebe po zmanjševanju neenakosti na področju zdravja med različnimi članicami, še posebej pa je poudaril potrebo po bolj aktivnem življenju. Demografski podatki namreč kažejo, da se evropsko prebivalstvo stara, naša daljša življenja pa bodo morala biti tudi bolj aktivna, je izpostavil. To bo po njegovih besedah zahtevalo tudi prilagoditve gospodarskih in socialnih sistemov.

Dalli se je sicer še posebej dotaknil direktive o mobilnosti pacientov, o kateri bodo resorni ministri razpravljali v začetku junija. Izrazil je upanje, da bodo ministri dosegli soglasje o predlogu, da ga bodo lahko poslali v parlament. Marušič je ob tem izpostavil, da so usmeritve v predlogu po njegovi oceni prave, o podrobnostih pa ni želel govoriti.

Dalli si je danes ogledal tudi Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ). Na inštitutu so ga sprejeli direktorica Marija Seljak in nekateri strokovnjaki z IVZ ter ga seznanili s pregledom stanja na ključnih javnozdravstvenih področjih v Sloveniji. Med drugim so izpostavili slovenske uspehe pri zmanjševanju kajenja in obvladovanju srčno-žilnih bolezni, nizko prevalenco okužb s HIV oz. aidsom, uspešne programe za preventivo pred rakom in projekt Evropsko partnerstvo v boju proti raku, ki ga koordinira IVZ, so sporočili z inštituta.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
29.11.2021. ob 08:12
Preberi več

New Report

Close