V ljubljanskem UKC v enem dnevu presadili ledvico petim bolnikom

Uredništvo, 21. maj 2010.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so minulo nedeljo opravili presaditev ledvice pri kar petih bolnikih, ki so se sicer zdravili z dializo. Priprava in…

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so minulo nedeljo opravili presaditev ledvice pri kar petih bolnikih, ki so se sicer zdravili z dializo. Priprava in izvedba vseh postopkov je trajala skoraj 48 ur in zahtevala nadpovprečne napore vseh zaposlenih, so danes sporočili z UKC Ljubljana.

Vsi presajeni organi so bili pridobljeni v regiji Eurotransplant, uspešna koordinacija presaditev pa je zasluga koordinatorja zavoda Slovenijatransplant. Umrli darovalci so bili zelo mladi, stari 17 oz. 18 let. Kot kažejo prvi dnevi rehabilitacije in pooperativnega zdravljenja, bolniki, ki so jim presadili ledvico, dobro okrevajo.

Kot je povedal koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana Valentin Sojar, so aktivirali ekipe v pripravljenosti in od doma poklicali dodatne člane ekip, presaditev petih ledvic zapored pa so lahko izvedli zaradi dosedanjih bogatih izkušenj s področja transplantacije organov.

V UKC Ljubljana ob tem navajajo, da je presaditev ledvic eden od zahtevnejših strokovnih in organizacijskih postopkov v sodobni medicini, pri katerem organizacija in izvedba zahtevata tesno sodelovanje številnih zdravstvenih dejavnosti in posameznikov. Še toliko večja koordinacija pa je potreba pri presaditah več organov v tako kratkem času. Omogočiti je treba prostorske kapacitete ter zagotoviti visoko strokovno usposobljen kader za oskrbo bolnikov pred in po operativnem posegu.

V ljubljanskem UKC ob tem poudarjajo, da so pri tem uspehu pomembni prispevki mnogih zdravstvenih delavcev, brez katerih tako kompleksne organizacije in logistike ne bi bilo možno izpeljati.

Vir: Sta

Želite postati darovalec? Vas zanima kakšni so pogoji in izkušnje? Obiščite spletni forum in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close