Redno čiščenje dimnika je najboljša preventiva

Uredništvo, 20. maj 2010.

Čeprav je kurilna sezona že za nami, ne smemo pozabiti na vzdrževanje našega dimnika. Ne samo zakonodaja in dimnikarji, tudi gasilci vam bodo znali povedati,…

Čeprav je kurilna sezona že za nami, ne smemo pozabiti na vzdrževanje našega dimnika. Ne samo zakonodaja in dimnikarji, tudi gasilci vam bodo znali povedati, da je treba ob uporabi kurilnih naprav na trda goriva dimnik pregledati in po potrebi očistiti pred kurilno sezono in po njej.

»Do požara v dimniku pride zaradi vžiga še gorljivih snovi oziroma saj v njem. Vzroki, da se saje v njem kopičijo, pa so slabo vzdrževanje dimnika, njegova dotrajanost ali pa slaba gradnja. V vsakem primeru je dimniški požar precej bolj resna zadeva, kot si nekateri predstavljajo,« pravi Jože Teran, namestnik vodje izmene v Gasilsko reševalni službi Kranj. 

Po izkušnjah gasilcev dimniški požari največkrat nastanejo v starejših zgradbah, v katerih je ogrevanje urejeno na trda goriva, dimniki pa so klasično zidani z opeko. Do požarov v dimnikih s kovinskimi tuljavami pride redkeje. »Problem je predvsem zaradi uporabe nekvalitetne trde kurjave oziroma smolnatega lesa. Poskrbeti je tudi treba, da ima peč dober vlek, sicer zaradi nepopolnega izgorevanja v cevi ostajajo saje. Ko njihova količina pride do kritične mase, bo zagorelo,« razlaga Teran.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close