Večno prisotna nadloga – glivice!

Uredništvo, 20. maj 2010.

Ena od zelo pogostih težav, s katero se pacienti v lekarni obračajo po pomoč, so okužbe z glivicami. Predvsem se s to težavo soočajo starejši,…

Ena od zelo pogostih težav, s katero se pacienti v lekarni obračajo po pomoč, so okužbe z glivicami. Predvsem se s to težavo soočajo starejši, ki pa se žal po pomoč obrnejo šele v pozni fazi okužbe, ko pride največkrat že do glivičnega obolenja nohtov.

Tovrstne okužbe niso prijetne na pogled, poleg neestetskega videza pa predstavljajo tudi grožnjo zdravju, saj so lahko mesto
nadaljnjih infekcij, vir okužbe za druge ljudi, nenazadnje pa tudi slabijo našo imunsko odpornost.

Glivična okužba nohtov, imenovana tudi onihomikoza, je torej ponavadi znamenje, da se organizem z glivicami neuspešno spopada že dalj časa. Mnogi ljudje se z glivično okužbo nohta tako rekoč sprijaznijo, ker se je nikakor ne morejo rešiti ali pa ker menijo, da gre le za estetsko nepravilnost, ne pa za težavo, ki jo je treba zdraviti.

Zakaj je pri starejših tako veliko glivičnih okužb? S starostjo se delovanje žlez znojnic zmanjša, koža se stanjša in njeno vlažno okolje oslabi. Starejši ljudje pogosto  trpijo zaradi  izrazito suhe kože, zmanjšana pa je tudi sposobnost njenega celjenja. Da patogeni mikroorganizmi lažje vstopijo skozi manjše ranice, je kriv zmanjšan pretok krvi v koži, ki upočasni celjenje. Da se  bo koža hitreje zacelila, uporabljajmo mazila za rane ali hidrokoloidne obliže, ki pospešijo potek celjenja. Pomemben podatek pa je tudi, da postaja s staranjem organizma pH kože vse bolj nevtralen. Blago kisel zaščitni plašč kože nas namreč varuje pred mikroorganizmi.

Koža starejših  ljudi  je pravzaprav zelo podobna občutljivi otroški koži, ki še nima razvitega zaščitnega kislega plašča. Kot moramo kožo otrok, da bi jo obvarovali pred nadležnimi glivičnimi in bakterijskimi okužbami, čistiti in negovati zelo previdno in ljubeče, bi morala biti tudi koža starejših deležna podobne nege. Običajna mila s pH-jem okrog 10 so denimo zelo slaba izbira.

Preberite podrobnejše informacije v priloženi PRILOGI

Vir: ABC zdravja

Obiščite spletni forum: Dermatologija in posvetujte se s strokovnjakom na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
29.07.2021. ob 10:19
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close