Samo opolnomočen bolnik lahko uspešno vodi svojo bolezen

Uredništvo, 20. maj 2010.
Ostalo

Združenje diabetologov Slovenije je pripravilo festival edukacijskih gradiv za oskrbo bolnika s sladkorno boleznijo Diabetološko združenje Slovenije je nedavno v UKC Ljubljana pripravilo Festival edukacijskih…

Združenje diabetologov Slovenije je pripravilo festival edukacijskih gradiv za oskrbo bolnika s sladkorno boleznijo

Diabetološko združenje Slovenije je nedavno v UKC Ljubljana pripravilo Festival edukacijskih gradiv, programov in praks za oskrbo bolnika s sladkorno boleznijo, na katerem so sodelujoči z različnih področij s prispevki z različnih vidikov osvetlili dejavnosti, ki jih izvajajo za sladkorne bolnike.

V korenu besede bolnik oziroma pacient je, da boli in da je potrpežljiv, beseda izraža pasivnost, nemoč in odvisnost od drugih. Toda ali je tega res treba, se je uvodoma vprašala Jelka Zaletel Vrtovec, predsednica diabetološkega združenja. Bolnike je treba opremiti s podatki in znanjem, tako da jim bolezen ne bo prinašala ogromnega bremena, je poudarila. Opolnomočenje bolnikov je potekalo zelo počasi in šele koncept pacientovih pravic – EU je to potrebo prepoznala šele leta 1995 – je spremenil odnos do bolnika in vloge, ki jih sprejemajo zdravniki, medicinske sestre in bolniki. Tako je opolnomočen sladkorni bolnik tisti, ki vsak dan znova izbere optimalne odločitve, ki so potrebne pri zdravljenju sladkorne bolezni. Tega bolnik ne more doseči sam, je opozorila diabetologinja; pri tem mu morajo pomagati zdravstveni sistem in druge organizacije. Veliko se jih je predstavilo tudi na festivalu.

Vir: dnevnik.si

Bolniki, svojci in prijatelji oseb s sladkorno boleznijo vabljeni na forum: Sladkorna bolezen na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
04.12.2021. ob 21:24
285,226
06.10.2021. ob 09:47
110,335
04.12.2021. ob 20:43
Preberi več

New Report

Close