Za bolnišnice zadnji varčevalni ukrepi ZZZS nesprejemljivi

Uredništvo, 19. maj 2010.
Ostalo

Bolnišnice zavračajo zadnje varčevalne ukrepe, ki jim jih nalaga ZZZS. Že z lani uvedenimi ukrepi so prišle na rob svojih zmožnosti, ti dodatni ukrepi, s…

Bolnišnice zavračajo zadnje varčevalne ukrepe, ki jim jih nalaga ZZZS. Že z lani uvedenimi ukrepi so prišle na rob svojih zmožnosti, ti dodatni ukrepi, s katerimi bi jim odvzeli še 27 milijonov evrov, pa bi dolgoročno prizadeli bolnike, je danes opozoril direktor Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc. V odboru bolnišnic Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije predlagajo več ukrepov, s katerimi bi lahko vplivali na poslovanje bolnišnic. Med drugim predlagajo iskanje novih virov sredstev, na primer s širitvijo prispevnih osnov ali prispevne stopnje, odprtje vprašanja tretjega in četrtega dela povišanja plač v zdravstvu ter vprašanje dežurstev, ki so z novim plačnim sistemom postala veliko dražja. Poleg tega predlagajo omejitev cen zdravil, ukiniti pa bi bilo treba tudi obvezo plačevanja DDV za javne zavode, je pojasnil predsednik ekonomske komisije združenja Milan Soršak, ki sicer prihaja iz UKC Maribor.

“Direktorji bolnišnic nimamo managerskih orodij, na plače ali na dežurno službo ne moremo vplivati,” je na današnji novinarski konferenci odbora opozoril direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat. Na uspešnost poslovanja bolnišnic po njegovem prepričanju lahko vplivajo z odprtjemkolektivne pogodbe v zdravstvu, znižanjem dopustov in dodatkov na plače, z drugačno prerazporeditvijo stroškov med obveznim in dodatnim zavarovanjem ter s prevetritvijo košarice pravic zavarovancev.

Generalni direktor Univerzitetnega inštituta Soča Robert Cugelj pa je izpostavil tudi iskanje dodatnih prihodkov za zdravstvene ustanove. Navedel je, da njihov inštitut letno 10 odstotkov vseh sredstev pridobi iz tržne dejavnosti, ki se vrnejo v javni zdravstveni sistem.

Ferjanec, sicer predsednik odbora bolnišnic, je ob tem opozoril, da je ideja razvijanja tržne dejavnosti za javne zavode težko izvedljiva v “dovolj transparentni obliki”, in sicer zaradi nedorečenosti pravic zavarovancev in ker je plačilo storitev razdeljeno med obvezno in dopolnilna zavarovanja. Zato je po njegovih besedah tržna dejavnost v tem trenutku možna le “za ločene storitve, v ločenem času”.

Ferjanc je še poudaril, da so bolnišnice “realni del javnega sektorja”, zato zmanjševanje sredstev v nedogled ne bo šlo.

Bolnišnice so doslej že izvedle obsežne varčevalne ukrepe in rezerve ni več, pravi Soršak. Bolnišnicam se je v zadnjih petih letih število hospitalnih bolnikov povišalo za 11 odstotkov, število ambulantnih bolnikov pa za 12 odstotkov, je še navedel.

Predstavniki bolnišnic so prepričani, da so potrebni drugačni ukrepi, saj bolnišnice niso “neizčrpen vir rezerv”, a v tem trenutku po besedah Soršaka ZZZS breme krize še naprej vali na bolnišnice.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,588
27.11.2021. ob 07:45
285,192
06.10.2021. ob 09:47
110,324
27.11.2021. ob 10:37
Preberi več

New Report

Close