Bodite pozorni na bolečine v kosteh

Uredništvo, 19. maj 2010.
Ostalo

Za diseminirani plazmocitom je treba sešteti znake, ki so sicer značilni tudi za druge bolezni Diseminirani plazmocitom je ena od oblik krvnega raka, ki je…

Za diseminirani plazmocitom je treba sešteti znake, ki so sicer značilni tudi za druge bolezni

Diseminirani plazmocitom je ena od oblik krvnega raka, ki je po besedah doc. dr. Sama Zvera, dr. med., s Hematološke klinike UKC Ljubljana ne znajo pozdraviti, z zdravili pa lahko bolnikom podaljšajo življenje. Včasih so za zdravljenje uporabljali kemoterapijo, danes pa biološka zdravila.

Bolezen, ki spominja na plevel

“Gre za zelo zlobno zadevo,” pojasnjuje Zver. Nastane iz rakavo spremenjenih limfocitov B oziroma plazmatk, podvrste levkocitov. Zdrave plazmatke so odgovorne za nastajanje protiteles in so pomemben del človekovega obrambnega sistema. Rakasto spremenjene plazmatke pa se začnejo nenadzorovano deliti in v kostnem mozgu izrivajo zdrave krvotvorne matične celice. Zver zato bolezen v prispodobi primerja s plevelom.

Ker spremenjene plazmatke namesto protiteles izločajo monoklonski imunoglobulin, ne varujejo organizma pred okužbami z bakterijami in virusi, zato je vse bolj ogrožen. Bolezen ima značilne znake, a vsi se lahko pojavijo tudi pri drugih stanjih, zato je pomembno, da jih zdravniki znajo sešteti, opozarja Zver.

Začne se z okužbami, bolečino v kosteh, slabokrvnostjo

Za bolezen so po Zverovih besedah značilni odpoved kostnega mozga, slabokrvnost, pogoste okužbe (na primer pljučnica in okužbe sečil), okvara ledvic. Najpogostejši prvi znak so bolečine v kosteh. Do zloma kosti lahko pride celo ob kihanju, opozarja Zver. Treba je biti pozoren tudi na nepojasnjeno slabokrvnost, moteno delovanje ledvic.

Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,593
26.09.2021. ob 09:23
285,227
05.12.2021. ob 15:25
110,335
05.12.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close